Novi Cube 2023 modeli

Blog

Akcija: Vittoria Graphene - čudesne gume!

Datum objave: 15. 09. 2016.

Uz neprekidna i visoka ulaganja, Vittoria je oduvijek gradila vrijednost svojeg asortimana kroz inovacije. Projekt te vrste bio je i onaj odrađen u partnerstvu sa Direktom Plus, tehnološko- istraživačkim poduzećem uz koje je Vittoria lansirala liniju guma Graphene+ i tako u industriji postavila nova mjerila. 

Jedinstvene osobine grafena

Iako smo podrobno opisali vanjske gume iz spomenute serije u ranijem blogu (ovdje) ponoviti ćemo ukratko u čemu je vrijednost grafena u gumenim mješavinama za vanjske gume bicikla. Grafen je čisti karbon u formi listića debljine od 2 do 8 nm, a lakše ćete ga vizualizirati ako kažemo da je sa grafenskim listićima debljine 2 nm i mase od 1 grama moguće prekriti površinu od 800 kvadratnih metara.

Kod mješavine materijala za gume Vittoria G+ radi se o načinu oplemenjivanja poznatih mješavina tako što se u smjesu dodaje grafen u vrlo precizno kontroliranim količinama kako bi se ključne osobine gume znatno popravile. Tako je otpor kotrljanju znatno smanjen, što u praksi znači da je kretanje bicikla omogućeno uz znatno manji otpor i gubitak na deformacije i trenje unutar strukture gume kao i onaj koji se javlja između vanjske i unutarnje gume. Drugo poboljšanje u praksi proističe iz prvog a vidljivo je kao povećana brzina kretanja uz isti ulog energije vozača. Treće poboljšanje je dramatično i možda najpoželjnije, a očituje se kroz znatno bolje prijanjanje uz sve pa i mokre i blatne podloge. Četvrto je također važno a tiče se znatno produljenog životnog vijeka guma koje se habaju manje i traju duže uz održanje početnih vrijednosti.

Tehnološki najzahtjevniji korak, koji snažno utječe na cijenu G+ mješavina je način spajanja ostalih komponenti gume i grafena. Iako sam po sebi relativno neznatno skuplji od grafita u drugim formama (karbon) rad sa grafenom iziskuje specijalne, osjetljive i skupe postupke umješavanja grafena u smjesu. Međutim, praksa je pokazala da je odluka Vittorie o uvođenju te tehnologije u program bila opravdana. Nebrojeni testovi njihovih G+ guma svjedoče o potpuno drugačijem ponašanju tih guma u odnosu na klasične proizvode.

Ako je tehnološki iskorak sa strane partnera Directa Plus bio u ostvarenju gumenih mješavina za gume, proizvođač guma Vittoria je usvojila također kompliciranu tehnologiju izrade guma iz tako pripravljene „4C“ (4 compound) mješavine. Radi se o paralelnoj upotrebi četiri vrste gumenih materijala u izradi vanjskih guma za mtb najviše kategorije sa nepobitno najboljim rezultatima u području izdržljivosti, prijanjanja i trajnosti. U eri povećanja upotrebe e-bicikala oni su konačno i korisnicima pedeleca omogućili vožnju uz trajne gume koje bezbolno izdržavaju deformacije koje se javljaju zbog naglog okretnog momenta koji isporučuje motorni pogon.

U praksi, uvođenje grafena u proizvodnju guma pomaknulo je granice koje su gumeni proizvodi imali ( i imaju ih još uvijek!) ako su izrađeni od prirodne gume. Grafen je uklonio sve prepreke u postizanju visokih vrijednosti u svim kategorijama mjerljivosti, i to jednoj jedinoj gumi: ona sada može biti najbrža uz najbolje prijanjanje a ujedno biti najtrajnija i najotpornija na bušenje.

Kako bismo svima približili opisane vrijednosti, objavili smo prodaju Vittoria G+ guma po  akcijskim cijenama.  U ponudi je linija Rubino Pro G+ guma godinama poznatih kao univerzalne cestovne gume visokih performansi. Uz izbor od tri dimenzije (23,25 i 28 mm širine) i nekoliko varijanti konstrukcije udovoljiti će zahtjevima svih vozača.

Ponudu možete vidjeti ovdje.

 

Komentari

Napišite Vašu rezenciju proizvoda

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Nema komentara. Budi prvi!

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte prije ostalih sve o ekskluzivnim ponudama, sniženjima i novostima u našoj ponudi.