RADNO VRIJEME TIJEKOM PRAZNIKA I BLAGDANA

Blog

Bosch novosti za 2016.

Datum objave: 21. 10. 2015.

Dobar i inovativni design uvijek se dokazuje u primjeni. Zamah u biciklistici ostvaruju e-bicikli, a predvodnik razvoja pogona je Bosch. Tipični trend-maker, Bosch silovito unapređuje ne samo komponente, već putem njih utječe i na sveopće prihvaćanje bicikla sa elektro- asistencijom u područjima sporta, rekreacije ili svakodnevne upotrebe. 

   

Nova Bosch Performance i Active line 500Wh baterija

Istih dimenzija i izgleda, nova baterija nudi 20% više kapaciteta. Kada dođe vrijeme zamjene dosadašnjih baterija sa kapacitetom 400Wh, razmislite o jačem modelu. Iako dosadašnji kapacitet daje dovoljno „hrane“ za motor, za touring bicikle ili one za enduro upotrebu, još više vremena u pogonu nije naodmet.

Vrijeme punjenja je nešto duže jer su članci gušći, ali ne prelazi trajanje od 4,5 sata. Može se puniti na biciklu ili odvojena, dakle postupanje je isto kao i sa sadašnjom baterijom. Životni vijek biti će joj standardnih 1000 punjenja od prazne do pune, odnosno 10.000 kilometara.

 Bosch e:Shifting

Iako rješenje nije potpuno novo, sada nudi automatsku kontrolu mjenjanja brzina za tri najvažnije proizvođača mjenjačkih komponenti: Nuvinci, Shimano i SRAM. Koristeći e:shifting koncentrirate se na vožnju i ne mislite o mjenjanju brzina. To za vas obavlja elektronski sklop koji prema vašim parametrima održava prijenosne odnose, točno onako kako vi odredite.

 U automatski rad je uključeno i mjenjanje u lakše prijenose, npr. kod zaustavljanja na križanjima tako da krećete s mjesta u lakšem prijenosu.  Obzirom da je ideja namjenjena glavčinama sa integriranim mjenjačima, očekujemo da će se tako odviti i primjena, dakle na trekking, city i touring biciklima. Logika mjenjanja e:shifingom bazira se na praćenju kadence putem kojeg se bira najefikasniji omjer, ali i ručno mjenjanje je moguće.

Novi Bosch CX motor

Manjih dimenzija i poboljšanih izlaznih vrijednosti, novi motor Bosch Performance Line CX pruža potporu pedaliranju u opsegu od 50 – 300%. Poboljšana dinamička kontrola još smanjuje skokovitu krivulju momenta, pa iako je moment motora povećan na 75Nm, uključuje se neosjetnije nego prije.  Snaga je povećana kroz cijeli spektar broja okretaja pedala, a pokriva i omjere koje nude Shimano i SRAM sa lančanicima 10-42 i 11-42. Zbog smanjenja prednjeg lančanika sa 16 na 14 zuba ubrzanja su oštrija, što je važno za upotrebu na brdskim biciklima.

 Kućište motora za slijedeću sezonu je metalno,manje i lakše 200 grama jer je odbačena plastična zaštita oko njega. Kućište je plastificirano i tako zaštićeno od atmosferilija, udaraca i mehaničkog oštećivanja. Priključno mjesto za vodove je pokriveno malim plastičnim poklopcem. Zbog nabrojenih novosti CX motor ima povoljniji Q-faktor a razmak od tla je veći. Montiran na full suspension bicikl, ovaj motor omogućuje kraću stražnju vilicu a točka ovjesa može biti povoljnije smještena.   

Novi Nyon zaslon

Iako je pokazan ove godine, novi Nyon za 2016. godinu nudi mnogo novosti, pa će Nyon nove generacije pokazivati satelitsku navigaciju, podatke za fitness trening, podatke o vožnji, mapiranje vožnje, suradnju sa smartfonom i prilagodljive postavke podataka.

Navigacija

Veći i pregledniji od Intuvie, sa 4,3 inča kolor zaslonom, voditi će vas do cilja na bazi podataka iz Wiki Open street mape. Napajan iz baterije motora, ima mogućnost 2D i 3D prikaza specijalno prilagođenih za bicikliste tako da se može desiti da predložena trasa bude neprohodna za automobil. Zanimljivo je da prikaz rute ne sadrži samo smjer kretanja nego i udaljenosti i najpovoljniji smjer dolaska na cilj. Također, ujedno vas informira o stanju baterije kako biste znali koliko još možete račinati na električnu asistenciju, to kalkulira preko uvida u rutu, topografiju i vaš stil vožnje.

Unos vaših ruta

Novost je mogućnost unosa vaših, domaćih tura u navigaciju Nyona, a koje imate u GPX formatu skinute sa nekog drugog uređaja. To ćete obaviti putem portala  na adresi https://www.ebike-connect.com/en/ i tako učiniti dostupnom za javnost.

Smartfon

Ideja integracije Nyon – smartfon leži u tome da se putem bluetutha vaš bicikl povezuje sa vašim smarfonom koji ostaje u džepu. U praksi to znači da možete birati muziku sa svog smartfona direktno na zaslonu Nyona, a ako dobijete poruku na telefon, Nyon će vas obavijestiti o pošiljatelju, ali u interesu sigurnosti vam tekst poruke neće predočiti. Obavijestiti će vas i o pozivu, ali odgovoriti ćete moći tek kad se zaustavite. Bosch je već najavio nadogradnju novim mogućnostima u toku nastupajuće sezone.

   

Bosch je najavio da će ubrzo startati njihov novi portal pod nazivom „Online Portal“ putem kojeg ćete moći podatke o vožnji prenijeti na svoje računalo s ciljem praćenja napredovanja i treniranja. Također će prepoznati signal sa vaše trake pulsmetra, pa uz taj podatak već imate podlogu za veoma ozbiljne treninge. Kombinirajući puls i kadencu, sustav mjeri performanse vaših vožnji, a na bazi predviđanja napredovanja i potrošnje kalorija mjeri efikasnost treniranja. Vizualizaciju svih rezultata Nyon će obaviti putem karti i jasnih tablica koje će oblikovati na zaslonu vašeg računala. Dapače, putem micro USB priključka možete puniti vaš smartfon u vožnji!

Osobna prilagodba

Sve nabrojene podatke i njihove prikaze na zaslonu Nyona svaki korisnik može uobličiti prema svojim osobnim zahtjevima. Unutar Bosch e-sustava možete čak mjenjati postavke rada motora u jednom od pet mogućih režima i tako detaljno prilagoditi motornu asistenciju vašem stilu vožnje!

 

Komentari

Napišite Vašu rezenciju proizvoda

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Nema komentara. Budi prvi!

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte prije ostalih sve o ekskluzivnim ponudama, sniženjima i novostima u našoj ponudi.