PRIPREMI SVOJ BICIKL NA VRIJEME

Blog

BOSCH novosti 2017

Datum objave: 31. 01. 2017.

Nove osobine Bosch sustava za e-bike modele očituju se prvenstveno u funkcionalnom usklađenju osnovnih komponenti, a to su upravljački kompjuter, motor i baterija. Rezultat je još veća sloboda korištenja i efikasnost koja vozače rješava razmišljanja i briga. Pružajući slobodu potrebnu na terenu, sustav osigurava najveću moguću potporu snazi vozača, čineći tako simbiozu koja nema premca u svijetu hibridnih bicikala. Možete li uopće poželjeti više od toga?

Novosti u  Bosch Performance Line CX komponentama

 • Nove baterije

Power Pack 500, 400 i 300 su sa svojim optimiziranim kapacitetom namjenjene različitim tipovima upotrebe: za brdske bicikliste koji trebaju snažnu bateriju za naporniji rad motora namjenjena je baterija sa kapacitetom od 500Wh, srednji kapacitet od 400 Wh za rekreativce i amatere, a baterija od 300 Wh za gradske bicikliste i one koji koriste bicikl za osobni prijevoz. 

 • Robusnost sustava

Plastificirano kućište otporno je na mehanička oštećenja i prodor vode i tako čuva bateriju i motor od moguće štete.

 • Učinkovitost sustava

Bosch Performance Line CX komponente osiguravaju očuvanje maksimalne snage, čak i pod velikim opterećenjima.

 • Obrtni moment

Maksimalni obrtni moment od 75 Nm pretvara hibridni brdski bicikl u superjakog penjača.

 • Direct Flow

Od početnog okreta pedala Performance Line CX komponente pružaju trenutnu podršku, bez odgode djelovanja.

 • Kontrola mjenjanja brzina

Sustav jamči direktno, brzo i precizno mjenjanje brzina štedeći tako sve uključene komponente od prekomjernog trošenja i oštećenja.

 • Dinamička kontrola rada

Potrebnu količinu asistencije (50-300%) sustav dozira u zavisnosti od prikupljenih podataka i tako osigurava dinamično i efikasno korištenje energije.

 • Bosch e:Shifting

Iako rješenje nije potpuno novo, sada nudi automatsku kontrolu mjenjanja brzina za tri najvažnija proizvođača mjenjačkih komponenti: Nuvinci, Shimano i SRAM. Koristeći e:shifting koncentrirate se na vožnju i ne mislite o mjenjanju brzina. To za vas obavlja elektronski sklop koji prema vašim parametrima održava prijenosne odnose, točno onako kako vi odredite.

 U automatski rad je uključeno i mjenjanje u lakše prijenose, npr. kod zaustavljanja na križanjima, tako da krećete s mjesta u lakšem prijenosu.  Obzirom da je ideja namjenjena glavčinama sa integriranim mjenjačima, očekujemo da će se tako odviti i primjena, dakle na trekking, city i touring biciklima. Logika mjenjanja e:shifingom bazira se na praćenju kadence putem kojeg se bira najefikasniji omjer, ali i ručno mjenjanje je moguće.

Novi Bosch Performance Line CX motor

Manjih dimenzija i poboljšanih izlaznih vrijednosti, novi motor Bosch Performance Line CX pruža potporu pedaliranju u opsegu od 50 – 300%. Poboljšana dinamička kontrola još smanjuje skokovitu krivulju momenta, pa iako je moment motora povećan na 75Nm, uključuje se neosjetnije nego prije.  Snaga je povećana kroz cijeli spektar broja okretaja pedala, a pokriva i omjere koje nude Shimano i SRAM sa lančanicima 10-42 i 11-42. Zbog smanjenja prednjeg lančanika sa 16 na 14 zuba ubrzanja su oštrija, što je važno za upotrebu na brdskim biciklima.

Kućište motora za ovu sezonu je metalno,manje i lakše 200 grama jer je odbačena plastična zaštita oko njega. Kućište je plastificirano i tako zaštićeno od atmosferilija, udaraca i mehaničkog oštećivanja. Priključno mjesto za vodove je pokriveno malim plastičnim poklopcem. Zbog nabrojenih novosti CX motor ima povoljniji Q-faktor a razmak od tla je veći. Montiran na full suspension bicikl, ovaj motor omogućuje kraću stražnju vilicu a točka ovjesa može biti povoljnije smještena. 

 

Novi PURION zaslon

Sve potrebne informacije dostupne su putem pritiska na tipku putnog računala na volanu: Purion pruža najveću efikasnost i preciznost.

 • Pregledan i jednostavan prikaz podataka

Prikaz promjene statusa baterije, trenutne brzine kretanja, radnog režima motora, prijeđenog puta i ukupno prijeđene kilometraže – sve na pritisak tipke u vožnji ili u stajanju!

 • Optimizirana čitkost zaslona

Sa pozadinskim osvjetljenjem i antirefleksnim slojem, svi su podaci na zaslonu vidljivi bez obzira na dnevno svjetlo.

 • Samo potrebni podaci u prikazu

Purion je usredotočen na prikaz podataka koji vam je važan u određenom trenutku i tako ostaje lako čitljiv i u djeliću sekunde.

 • Servisni podsjetnik

Purion će obavijestiti vlasnika o početku perioda u kojem bi hibridne komponente trebalo servisirati.

 • Jednostavno dijagnosticiranje

Ovlašteni serviser Bosch komponenti može jednostavno i brzo dijagnosticirati stanje komponenti putem micro USB priključka prema svom kompjuteru.

 • Pješački način pogona

Aktivacijom spomenutog načina rada, bicikl će biti pokretan brzinom hoda za potrebe lakšeg kretanja u pješačkim zonama ili ako vlasnik tako želi. 

Novi punjači baterija

 • Kompakt punjač

Težak svega 600 grama i gotovo je upola manji od standardnog, tako da stane u većinu torbica montiranih ispod sjedala.

 • Putni punjač

Olakšana varijanta punjača dizajnirana je za korištenje u automobilima. Malih dimenzija i male težine odličan je suputnik na višednevnim putovanjima ili izletima uz pratnju automobila.

Obnovljeni Nyon

 • Navigacija

Novi Nyon će vas voditi do cilja na bazi podataka iz Wiki Open street mape. Napajan iz baterije motora, ima mogućnost 2D i 3D prikaza specijalno prilagođenih za bicikliste tako da se može desiti da predložena trasa bude neprohodna za automobil. Zanimljivo je da prikaz rute ne sadrži samo smjer kretanja nego i udaljenosti i najpovoljniji smjer dolaska na cilj. Također, ujedno vas informira o stanju baterije kako biste znali koliko još možete računati na električnu asistenciju, što kalkulira preko uvida u rutu, topografiju i vaš stil vožnje.

 • Preglednije i funkcionalnije sučelje za unos vaših ruta

Novost je mogućnost unosa vaših, domaćih tura u navigaciju Nyona, a koje imate u GPX formatu skinute sa nekog drugog uređaja. To ćete obaviti na portalu sa adresom https://www.ebike-connect.com/en/ i tako učiniti dostupnom za javnost. Unos je pojednostavljen i funkcionalno unaprijeđen.

 • Smartfon

Ideja integracije Nyon – smartfon leži u tome da se putem bluetutha vaš bicikl povezuje sa vašim smarfonom koji ostaje u džepu. U praksi to znači da možete birati muziku sa svog smartfona direktno na zaslonu Nyona, a ako dobijete poruku na telefon, Nyon će vas obavijestiti o pošiljatelju, ali u interesu sigurnosti vam tekst poruke neće predočiti. Obavijestiti će vas i o pozivu, ali odgovoriti ćete moći tek kad se zaustavite. Bosch je već najavio nadogradnju novim mogućnostima u toku nastupajuće sezone.

Vizualizaciju svih podataka Nyon će obaviti putem karti i jasnih tablica koje će oblikovati na zaslonu vašeg računala. Dapače, putem micro USB priključka možete puniti vaš smartfon u vožnji!

 • Osobna prilagodba

Sve nabrojene podatke i njihove prikaze na zaslonu Nyona svaki korisnik može uobličiti prema svojim osobnim zahtjevima. Unutar Bosch e-sustava možete čak mjenjati postavke rada motora u jednom od pet mogućih režima i tako detaljno prilagoditi motornu asistenciju vašem stilu vožnje!

U slijedećem blogu prikazati ćemo Shimano STEPS komponente za e-bicikle, a u međuvremenu možete dodatne informacije o električnim biciklima pročitati u našem Vodiču za kupnju e-bicikala.

 

Komentari

Napišite Vašu rezenciju proizvoda

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Nema komentara. Budi prvi!

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte prije ostalih sve o ekskluzivnim ponudama, sniženjima i novostima u našoj ponudi.