PRIPREMI SVOJ BICIKL NA VRIJEME

Blog

CAMPAGNOLO – prodajni centar u Keindl Sportu!

Datum objave: 21. 12. 2016.

Slijedeću sezonu započinjemo jednim posebno vrijednim partnerstvom: biti ćemo prodajni centar najslavnijeg imena cestovnog biciklizma svih vremena, a to je Campagnolo. Njihove su komponente vezivno tkivo sveukupne biciklističke povijesti, a tehnički genij utemeljitelja tog carstva znanja i umijeća, Tulio Campagnolo, jedan je od tvoraca bicikla kakvog danas poznajemo. 

Jedno od imena utkanih u biciklističku povijest svakako je Campagnolo. Počevši od svog prvog proizvoda, zatvarača za stražnji kotač, svi proizvodi te najslavnije tvornice komponenti na svijetu imaju jedinstveni sastojak kojeg nije jednostavno opisati niti imenovati. Uobičajeni predikati poput „tehnika“, „znanje“ ili „preciznost“ nisu dovoljni. Mnogo je odličnih komponenti u svjetskoj ponudi, ali Campagnolo je oduvijek i zauvijek – ikona bez premca.

U svojoj povijesti dugoj 83 godine ta je obiteljska tvrtka prolazila razdoblja potpune dominacije, ali i razdoblja tokom kojih je bila manje uspješna zbog krivih poteza i njihovih poslovnih posljedica. Kao prva svjetska tvrtka koja je revolucionirala sportski biciklizam uvođenjem kotača sa stražnjim zatvaračem umjesto tada uobičajenih matica na vanjskim krajevima osovine, bila je suočena sa novim i potpuno otvorenim tržištem.

Naime, obitelj Campagnolo tada je trgovala željeznom robom i proizvodila dostavne trokolice, a mladi Tulio Campagnolo bio je lokalni biciklist. Tokom jedne utrke davne 1927. godine bio je u teškoćama   zbog snijega na cesti pa je trebao promjeniti brzinu. Iako to sada zvuči jednostavno, on je te godine morao sići s bicikla, otpustiti matice na stražnjem kotaču i montirati ga nazad u okvir zaokrenutog za 180 stupnjeva, jer drugi lančanik bio je na suprotnoj strani glavčine! Smrznutih ruku i gubeći vrijeme na tako kompliciranu radnju, smislio je način kako to učiniti brže. Rezultat je do danas gotovo neizmjenjeni zatvarač, čelična šipka u stražnjoj osovini sa ekscentar stezačem na jednoj strani pomoću koje se fiksira kotač u vilici.

Od tog početka, intuitivno genijalni Tulio smislio je dovoljno tehničkih rješenja koja su bicikl kao prijevozno i sportsko sredstvo unaprijedili do oblika koje danas srećemo na cestama i dobro poznajemo. Druga revolucija je uslijedila tek uvođem novih kompozitnih materijala koji su dugo godina koristila konstrukcije dobrim djelom bazirane na njegovim idejama i razradama.

Dugi niz i kronologija proizvoda sa znakom zatvarača sa krilima definitivno je kamen temeljac modernog sportskog bicikla. Stražnji i prednji mjenjači od 1950. godine do danas su doživjeli mnogo izmjena, ali osnovni princip promjenjen je samo jednom: kada je Valentino Campagnolo unaprijedio očevu konstrukciju, i to tridesetčetiri godine poslije (prvi paralelogramski mjenjač napravljen 1950. god., a sa zakrenutim tijelom 1984. god.)

Uz inovativnost konstrukcija, ime Campagnolo obavezno se veže uz najbolje materijale i najbolju obradu. Povijest tog proizvođača tako je duga i bremenita izvanrednim proizvodima da bi bilo nemoguće u ovoj formi stvoriti vjerodostojnu sliku o njemu. Stoga ćemo liste patenata, konstrukcija, izvedbi, trofeja na najvećim svjetskim utrkama i listu svih epohalnih biciklista vezanih uz njih ostaviti za neku drugu priliku.

Ono što je možda tajni i jedinstveni sastojak svake komponente iz tvornice Campagnolo je veza sa sportskim i strastvenim srcima sportaša širom svijeta. Tko ima bicikl sa Campagnolo komponentama teško se odlučuje na bilo kakve promjene. Ne znači to da nema lakših, modernijih, ljepših ili naprosto boljih komponenti, ali postoji nešto što vlasnika veže za svaki od dijelova iz Vicenze.

Tajni sastojak Campagnola nije u njima, on je u vama. Pokušajte pitati vlasnika Ferarrija ima li boljih automobila, razumno će odgovoriti da je to svakako istina, pitate li ga bi li želio neki od tih „boljih“, gotovo da ćete ga uvrijediti. Tako funkcionira tajni sastojak!

Jedan od principa Campagnola je potreba za kontinuiranim uvidom u stanje svojih proizvoda u najtežim uvjetima. Njihova veza sa biciklistima je ispitni poligon bez granica u mogućnostima i broju uzoraka. Još je pokojni Tulio Campagnolo ustanovio da mu je bolje biti prijatelj sa najboljim biciklistima nego sa najistaknutijim političarima i moćnicima.

Danas je Campagnolo, nakon 83 godine obiteljska tvrtka sa strogo kontroliranim znanjima i nema baš nikakvih globalnih ambicija. Pa, tko opstaje tako dugi niz godina u samom vrhu? Tko može odoliti poslovnim konglomeratima koji imaju svoje proizvodnje po cijelom svijetu i plaćaju radnika prema kineskim i tajvanskim standardima, a ne europskim?  Prema riječima Valentina Campagnola, trenutno prvog čovjeka tvrtke, to je onaj koji može ostvaritii kontrolu nad znanjem, jer tehnologiju ne možete zaštititi u današnjem svijetu. Campagnolo raspolaže sa manje tehnologije od konkurenata, ali zato jer oni tako žele.

Zamijeniti znanje i posebice, umijeće tradicionalno, stoljećima ukorijenjeno u narodu sjeverne Italije za tehnologije i jeftinu radnu snagu Dalekog Istoka značilo bi pojeftinjenje proizvoda i pad  kvalitete, u konačnici - odricanje od svega što utjelovljuje ime Campagnolo. Da je tome tako, svjedoče nam nebrojene nestale tvrtke koje su devedesetih preselile proizvodnju u Aziju, a ubrzo zatim nestale ili opstaju u masi nezamjetnih.

Komentari

Napišite Vašu rezenciju proizvoda

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Nema komentara. Budi prvi!

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte prije ostalih sve o ekskluzivnim ponudama, sniženjima i novostima u našoj ponudi.