Novi Cube 2023 modeli

Blog

Dječji bicikl – otkriće drukčijeg kretanja!

Datum objave: 18. 03. 2016.

Otkriće principa kretanja u uvjetima labilne ravnoteže je izuzetan trenutak u životu. Neke ljude obilježi jače i za cijeli život, nekima pruža olakšano kretanje i prijenos tereta, a nekima uz nabrojeno - i zabavu. Klincima je bicikl naizgled samo zabava, ali odrastanje bez njega uskraćuje im svakodnevnu tjelesnu aktivnost, izvlačenje ih iz stanova i pružanje samostalnosti.

Izbor bicikla za vaše dijete

Kao i sa svim drugim stvarima potrebnim vašem djetetu, pri izboru bicikla doći će do dvojbi oko modela, njihovog izgleda, veličine bicikla ili razlike u doživljaju nekog modela između roditelja i klinaca.

Iskustvo nas je poučilo da su bicikli nametnuti od strane roditelja, a kojima su se klinci protivili – ostali neiskorišteni. Suprotno tome, oni modeli koji su djeca izabrala za sebe, uz roditeljsko kanaliziranje osnova oko budžeta i veličine uvijek se voze i pamte kao voljene stvari.

Jedna od najvažnijih činjenica koja mora utjecati na izbor bicikla je pravilna odluka o veličini bicikla.

Zašto je to važno? Jednostavno stoga što je mogućnost prilagodbe djeteta na mnogo novih stvari – preteška, i, lako može dovesti do straha i nalagode u vožnji. Jedna od najvećih novina u vožnji bicikla je drugačije „korištenje“ tijela s kojim se djete sreće po prvi puta u životu. Ako se pri tome još mora boriti sa nelagodom tokom novih pokreta, bicikl bi mogao biti odbačen kao zabava, razvojno pomagalo, a kasnije i koristan predmet tokom cijelog života. Također vrlo važno je znati da su preveliki bicikli – kojima se često pokušava „prestići“ prerastanje bicikla, česti uzrok odbacivanja bicikla kao zabave i rekreacije jer – oni to nisu. Umjesto toga oni su često izvor nesigurnosti i padova, koji, iako bezopasni, udaljavaju klince od bicikla.

Kako biste se lakše snašli pri izboru veličine bicikla za vaše dijete pomoći će vam tablice koje su okvirna smjernica za početak izbora. 

Iako su sva djeca različita, proizvođači bicikala, kao idruge robe, koriste se konfekcioniranjem koje je plod istraživanja i pokušaj da se serijskom proizvodnjom zadovolji potreba svakog djeteta. Pristupi pri oblikovanju okvira i određivanju veličina su rezultat tih istraživanja, pa kolikogod bili dizajnerski različiti, uglavnom se mogu uklopiti u standarde veličine koje su definirane veličinom kotača kao tehnički zadanom veličinom koja određuje osnovu veličine bicikla.

Iskorak u pojednostavljivanju izbora i produženju mogućnosti korištenja dječjih modela učinila je Orbea sa svojom „Grow“ gamom bicikala. O tome možete saznati ovdje.

Tablice su, iako putem brojki sugeriraju preciznost izbora, okviri u kojima trebate tražiti željeni bicikl. Najvažnije mjerilo pri izboru je ipak osjećaj ugode koji trebate prepoznati kod svog djeteta koje je sjelo na neki bicikl. Okret nogu mora biti lagan, bez istezanja u donjem položaju pedale kao i bez udaranja po volanu ili savijanju koljena preko mjere u gornjem. Važan pokazatelj koji kasnije može biti izvor nesigurnosti je okretanje volana u zavojima, pri čemu se tijelo nebi smjelo istezati do mjere remećenja ravnoteže (npr. u lijevom zavoju desna ruka ide predaleko naprijed).

Težina bicikla

Iako se uz danjašnju tehnologiju materijala bicikl može nevjerojatno olakšati, dječji bicikli ju još uvijek razmjerno teški. Razlog je u sudaru ekonomije i funkcionalnosti koji diktira opravdanost cijene svakog proizvoda. Djeca rastu tako brzo da je dobar mali bicikl u upotrebi dvije do tri godine i još je nakon toga u izvrsnom stanju.  Nitko ne želi za takvo iskorištenje plaćati skupe tehnologije, legure i kompozite koje bi cijenu podiglo višestruko, uz nemjerljivo povećanje užitka korištenja ili umanjenja servisnih troškova.

Izlaz iz tog problema je guralica, dizajn koji je odbacio suvišnu težinu i učinio novi način kretanja klincima savršeno jednostavnim i beskrajno zabavnim. Ako ne želimo trošiti na super skupe materijale, odbacimo dijelove za koje su takvi materijali potrebni! Jednim udarcem riješeno je i još jedno, možda još važnije pitanje: kako odjednom malo dijete suočiti sa labilnom ravnotežom i okretanjem pedala umjesto hodanjem? Pa ...teško, zato ćemo rješavati probleme jedan po jedan! Nebrojeno puta smo vidjeli male klince kako sjednu na bicikl i uopće ne registriraju pedale već počinju oponašati hodanje na biciklu. Jasno, sa pedalama i svim pogonskim dijelovima to i nije jednostavno ni ugodno! Rješenje je guralica: bez tih djelova ona je lagana, jednostavna za vožnju i  pruža samo jednu ogromnu promjenu umjesto dvije, klinci istog trena osjete sigurnost ... i avantura kreće!

Sigurnost

Mali klinci koji se sa biciklom susreću po prvi puta uglavnom se uz njega igraju u stanovima ili dvorištima kuća i u parkovima, pa uključivanje u promet – koji je osnovni uzrok problema sa sigurnošću – nema.

Sitne ozlijede sprečavaju se tako što se lanac i lančanici na malim dječjim biciklima zatvara plastičnim poklopcima kako bi bili nedostupni za male radoznalce. Također, mogućnost ogrebotina spriječena je rukohvatima sa mekanim gumenim proširenjima koji štite pri udarcima ili od ogrebotina.

Uz roditeljsku pratnju na vožnjama i sav oprez koji je potreban u određenim okolnostima, sigurnost djece u vožnji je potpuna. Zakon o sigurnosti prometa kaže kako slijedi:

Biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina. Djeca s navršenih devet godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina (članak 215. Zakona).

Zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na cesti, na glavi moraju nositi vozači bicikla mlađi od 16 godina, a u suprotnom bit će kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna (članak 114. Zakona).

Kacige

Uvažavanje zakona je dobra potpora, ali nošenje kacige je navika koja se najlakše usvaja u dječjoj dobi a prati sve rekreativce i sportaše tokom života kao jedan od načina da se poveća sigurnost i utječe na opuštenost u vožnjama.  Dobna granica za nošenje kacige do navršene šesnaeste godine određena je stoga što je analizom okolnosti i prirode povreda utvrđeno da u toj dobi djeca prolaze fazu testiranja mogućnosti i dokazivanja vlastitih granica pa povrede nastaju kao posljedica „ludovanja“ a ne kao cijena rizika normalne vožnje bicikla.

Rukavice

Pomalo pitanje stila, ali i korisna zaštita, rukavice za djecu su omiljeni dodatak mladih biciklistica i biciklista. Rukavice bi trebale pristajati uz ruku bez nabora, ali i bez pritiskanja šavova. Održavanje je olakšano upotrebom modernih materijala, pa ih je najlakše oprati dok su na rukama a potom ih osušiti. Mogu poslužiti kao zaštita dlanova, ali ipak, uglavnom  su oznaka ozbiljnih biciklista!

 Komentari

Napišite Vašu rezenciju proizvoda

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Nema komentara. Budi prvi!

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte prije ostalih sve o ekskluzivnim ponudama, sniženjima i novostima u našoj ponudi.