Uštedi 20% na CUBE MTB, Hardtail i Full-Suspension biciklima

Blog

Kako štiti ABUS ?

Datum objave: 12. 04. 2016.

Iako se čini kako je sasvim jednostavno osigurati bicikl od krađe, u praksi ipak treba znati neke činjenice da do krađe nebi došlo. Tržište je preplavljeno raznim zaštitnim rješenjima, pa ipak nismo u mogućnosti potpuno spriječiti lopove da se dočepaju tuđeg bicikla. Donijeti ćemo informacije koje u očuvanju parkiranih bicikala mogu biti vrlo važne i koje su sastavni dio čuvanja bicikala od krađe.

Jedna od očitih lakomislenosti pri kupnji bicikla je misao o tome kako se uvijek kradu tuđi bicikli. Da tome nije tako govori ogroman udio u ponudi njemačkog ABUSA koji je  već preko pola stoljeća vodeći proizvođač sustava osiguranja bicikala u mirovanju, a opravdanost njihove proizvodnje proizlazi iz činjenice da se kradu svi bicikli koji nisu dovoljno dobro osigurani, naši i „njihovi“ podjednako.

Ulozi u tehnologije i dorade materijala za proizvodnju i konstrukcije su golemi, ali i opravdani: povjerenje i pouzdanost njihovih proizvoda poznata je širom svijeta i njihovi su proizvodi mjerilo kvalitete i efikasne zaštite.

Jedan od najpouzdanijih proizvoda ABUSA je i U-lock, oblik lokota koji izuzetno efikasno onemogućuje krađu bicikla, motora ili drugih vrijednosti koje se od krađa mogu zaštititi zaključavanjem za čvrsti objekt. Proizašao je iz svima i odavno poznatog lokota uz neke izmjene koje ga funkcionalno najčešće vežu uz osiguranje bicikla i motora. ABUS je za tu funkciju na poznatoj formi lokota izmjenio oblik čelične šipke u obliku slova U, i produljio je dovoljno da u njezin prostor stane cijev okvira bicikla i neki stup ili drugi čvrsti objekt sa strane. Način zabravljivanja je također izmjenjen u odnosu na lokot, pa se oba kraja te šipke mogu izvaditi iz brave i oba se zaključavaju.

Ono što dijeli ABUS i druge marke U-locka je legura od koje je sustav izrađen: skupi i dugotajni postupak termičke obrade u više koraka donosi osobine materijala koje sustav čine otpornim na piljenje, udarce i deformacije u svim smjerovima. Na U-lock modelima ABUSA je uvijek je cilindar-brava, proizvod koji je ovog proizvođača izdigao iz mase drugih proizvođača svojom kvaliteom koja se očituje u stabilnom radu i nakon dugog niza godina bez obzira na uvjete u kojima se nalazi.

Dimenzije U-locka su izbor vlasnika bicikla, jer ponekad je zbog okolnosti i oblika čvrstih predmeta na mjestu parkiranja dovoljan i manji luk čelične šipke, pa je inače dosta težak sustav lakši i spretniji za prenošenje. Ipak, ako nemate stalno mjesto za parkiranje bicikla, duži i veći U-lock će pružiti znatno veće šanse za pouzdano zaključavanje bicikla. Najčešće U-lock ima svoj nosač kojim se može pričvrstiti za bicikl dok ga ne upotrebljavate. Praktično i jednostavno rješenje, pogotovo za one koji se voze bez ruksaka, torbe ili bisaga u kojima bi ga inače prenosili.

ABUS nudi, za one bicikliste koji moraju bicikl ostavljati na nepredviđenim i ne baš za to pogodnim mjestima model U-locka sa dodatkom sajle koja ima dvije omče. To sustav čini još sigurnijim, jer se sajla osigurava U-lockom a ona osigurava dodatno oba kotača. Odlična zaštita za dugotrajna parkiranja, ili parkiranja na „sumnjivim“ mjestima.

Drugi, vrlo napredni sustav osiguranja je Bordo, konstrukcija segmentiranih čeličnih plosnatih šipki koje su međusobno gibljivo povezane a zaključane tvore petlju koja zaključava okvir bicikla također za neki čvrsti objekt. Prednost tog sustava je u manjim dimenzijama i mogućnosti prenosa na biciklu na gotovo nevidljiv i neosjetan način. Pouzdanost i jednostavnost upotrebe doveli su do potrebe ABUSA da ga proizvodi u tri smjene i još uvijek ima poteškoća sa opskrbom tržišta! Internet je pun snimljenih pokušaja oštećivanja Bordo sustava do mjere oslobađanja bicikla, ali malo je uspjeha u tim pokušajima. Oni koji su uspjeli, na ulici su digli takvu buku i napravili predstavu koja bi ih već sama po sebi  onemugućila da je izvedu u pokušaju krađe. Bordo je jedan od proizvoda na kojima se raspoznaje visoko ulaganje u konstrukciju i izbor materijala, vrhunsku obradu i dizajn koji rezultira ultimativnom sigurnošću. Apsolutna preporuka za sve one koji bicikl svakodnevno ostavljaju u gradu ili su za bicikl emotivno vezani: Bordo se ne provaljuje!

Treći efikasni sustav osiguranja ABUS je ponudio u liniji Steel-O-Flex, a radi se o fleksibilnoj konstrukciji dobivenoj kombinacijom mekane čelične sajle sakrivene u čeličnim valjcima segmentiranim na način da pružaju mogućnost savijanja. Bez obzira o savinutosti, oni nikad ne otvaraju prostor dosega do sajle pa je rezanje kliještima nemoguće. Linija nudi dovoljno modela različitih prema debljini sajli i čeličnih valjčića, dužini sustava i tipu brave koja može biti cilindar sa ključem ili sa četveroznamenkastom promjenjivom šifrom. U zavisnosti od dimenzija sustava, oni su zaštićeni elastičnim gumenim crijevom ili vrlo gibljivim i na habanje otpornim poliamidnim opletom. O pouzdanosti ove konstrukcije govori i podatak da je Steel-O-Flex omiljeni zaštitni sustav mnogih motociklista. Vanjski promjer zaštitnih valjčića obučenih u poliamid ili gumeno crijevo prevelik je i za najmoćniji alat lopova, a to su škare za rezanje građevinskog željeza.

Slijedeća linija prozvoda za osiguranje ima naziv Lock-Chain. Iako u osnovi vrlo jednostavan, ovaj sustav ima skrivene adute koji onemogućuju brzo eliminiranje. Radi se o lancu i bravi, ali u slučaju ABUSA izrađenim uz pozanavanje fizike i tehnike reznih alata. Naime, karike svih lanaca u ABUS proizvodima su načinjene iz termički obrađene čelične legure, spojevi karika su vareni a presjek šipke iz koje su izrađene karike je kvadratan. Sve ima svoj razlog, a zbrojeni čine lanac koji se gotovo ne može rezati, karike se ne mogu deformirati (kako bi se otvorile) jer su zavarene, a rezanje škarama za armature iziskuje ogroman napor jer je presjek – kvadratičan. Škare za rezanje građevinske armature su napravljene da režu kružne presjeke, pa kad pokušate rezati ravnu plohu-a to je stranica kvadrata-zapravo pokušavate rezati krug sa neizmjerno velikim radijusom, a to je vrlo težak zadatak. Ako pokušate rezati tako da okrenete kariku pod kutem, suočavate se sa tvrdoćom materijala u jednoj točki. To znači da će karika zasjeći nož na škarama a ne obratno. Iskustvo i upornost u pronalaženju najboljih rješenja, uz znanja o metalima i odluku da proizvodi uvijek budu zbroj svih takvih sazanja čine ABUS proizvode najboljima na tržištu.

Najpopularnija grupa sustava osiguranja bicikala su svakako spirale. Najlakše i najzgodnije za korištenje i prenos na biciklu, pružaju dovoljnu zaštitu u uvjetima ostavljanja bicikla na dobro organiziranim parkinzima ili garažama. Važno naglasiti za tu grupu je da imaju jednu dodatnu prednost pred drugim sustavima, a to je njihova duljina. Njima se mogu osigurati okvir bicikla sa oba kotača što će spriječiti spretne lopove da vam odnesu kotače koji se danas lako, brzo i najčešće bez alata skidaju u par sekundi. Povećanje osiguranja postiže se korištenjem dvaju spirala istovremeno, jer tako osiguran bicikl ipak je dvostruki posao u toku lopovluka. Ako se odlučite za zaštitu bicikla uspomoć spirale, neka takav izbor bude pojačan dodatnom omčom, makar i kratkom kako biste „premjestili“ pogled s vašeg na neki drugi bicikl koji je lakši plijen. K tome, osiguranje sjedala je također nešto što može spriječiti lopove da vas ostave bez njega - čak i mala omča od čelične sajle dovoljna je da se od takve primisli odustane. Spirale su odlično rješenje za putovanja, u trenucima odmora na benzinskim stanicama i odmorištima, kada ostavljate bicikl na krovu automobila kako biste popili kavu ili obavili kupnju.

ABUS je tokom više od pedeset godina unapređivanja sustava za osiguranje bicikala skupio iskustva koja uvijek govore u prilog činjenice da je bicikl zanimljiv plijen jer je lako dostupan, uglavnom zahvaljujući ljudskoj lakomislenosti. Ako se pitanju osiguranja pristupi ozbiljno, bicikli će ostati sačuvani. Mnogo je lakše uložiti malo i sačuvati sebe od kupovanja novog bicikla, uz vječnu grižnju i krivnju zbog lakomislenosti. 

Komentari

Napišite Vašu rezenciju proizvoda

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Nema komentara. Budi prvi!

Newsletter

Prijavom na naš Newsletter darujemo te promotivnim kuponom za 10% popusta na kupnju u web shopu. Prije od ostalih saznaj o ekskluzivnim ponudama, sniženjima i novostima u našoj ponudi.