RADNO VRIJEME TIJEKOM PRAZNIKA I BLAGDANA

Blog

KASK – sigurni i opušteni sa stilom!

Datum objave: 15. 02. 2017.

KASK je ime koje svjedoči o pravilu prema kojem se napreduje kvalitetom, inovativnošću i postojanošću. Njihov ulaz u najviše biciklističko društvo nije utjecao na polarizaciju ponude. I najpristupačniji modeli kaciga su dizajnirani i proizvedeni poštujući ista mjerila. Koliko je važno imati dobru kacigu i što ona mora zadovoljiti da bi takva bila, razmotriti ćemo u ovom blogu.

  • Čvrstoća

Često nejasno shvaćen pojam čvrstoće jednostavno je objasniti: osnovna namjena kacige je preuzimanje energije udara. Dakle, kaciga mora zadržati energiju u sebi i tako spriječiti njen prodor do glave. Ekspandirane sintetičke mase od kojih su današnje kacige, odnosno njihova ispuna napravljene, odličan su materijal za tu svrhu. Vanjska ljuska u trenutku udara održava oblik kacige i sprečava da se dijelovi ispune-ako je udarac bio jak-rasipaju i ostave glavu bez zaštite. Mnoge kacige u tu svrhu imaju i armaturu koja je u unutrašnjosti ispune pa je nevidljiva.

Poznata je uputa svih proizvođača kaciga da se ona koja je doživjela akumulaciju energije uslijed udara više ne koristi. Razlog je svojstvo spomenutih materijala da imaju jednokratnu mogućnost apsorpcije energije.

  • Oblik i veličina

Osim što će svakoga premala, prevelika ili naprosto kaciga oblika koji se ne podudara sa oblikom glave smetati, takva će kaciga znatno umanjiti svoju zaštitnu sposobnost. Kako bi izbjegli navedeno, dizajneri kaciga u njih ugrađuju sustave za prilagodbu pomoću kojih se kaciga prilagođava obliku glave.

Dobro usklađena se oblikom glave, kaciga postaje lako nosiva i ne smeta nikada, dapače, pojačava strujanje zraka uz tjeme i tako hladi glavu, štiti od sunca i kiše ako ima vizir, i možda važnije od toga, opušta vozača i daje mu samopouzdanje. Takva kaciga će najbolje zaštititi glavu od mogućih ozljeda jer će samo u pravom položaju biti u mogućnosti apsorbirati energiju udara.

  • Težina

Iako su moderne kacige u većini slučajeva vrlo lagane, treba birati onu lakšu koja ima certifikate sigurnosti. Razlike u težini su neosjetne u trenutku isprobavanja, ali tokom višesatne vožnje njezina težina uz vibracije i umor može biti poticaj za skidanje, što se nikako nebi trebalo dogoditi. Ponekad, iako lakše, ako su izrađene od boljih materijala i imaju unutranje ukrute, kacige mogu biti bolja zaštita. Nažalost, te su osobine uvijek vezane sasvim jasno uz cijenu.

  • Prozračivanje

Biciklizam je vezan uz tjelesni napor u pokretu kojeg se treba iskoristiti kako bi se pospješilo odvođenje toplinske energije koju proizvodi tijelo dok radi. Glava je posebno osjetljiva na znojenje koje se tada javlja, pa je kaciga sredstvo pomoću kojeg možemo pospješiti njeno hlađenje.

Zato biciklističke kacige imaju otvore koji ubrzavaju protok zraka kroz nju i tako hlade glavu.  Ti otvori na sebe vežu problem pothlađivanja zimi, a to je KASK riješio iznimno dobro na modelu Infinity. Klizna ploha otvara i zatvara zračne otvore, pa je kaciga bez obloge pogodna i za zimske vožnje.

  • Sustav podešavanja

Vrlo važan dio kacige čije ćete dobre, odnosno loše osobine osjećati stalno. Dobar sustav fiksira kacigu na glavi tako da ne stvara pritisak u točkama, već na cijeli opseg kacige. Tako raspoređen, pritisak je mali i ne utječe na udobnost ni pri višesatnom nošenju.

 

  • Podložni jastučići

Oni su jedini kontak kacige sa glavom, pa trebaju biti optimalno raspoređeni kako nebi smetali pri prozračivanju. Stoga je važno da se oni oslanjaju na dijelove glave koji manje osjećaju težinu kacige. Važno je da su izrađeni od antialergijskih materijala i da podnose pranje šamponom za kosu.

  • Certifikati

Kacige u našoj ponudi usklađene su sa europskim odredbama zakona o zaštitnim sredstvima u prometu, a to je vidljivo po deklaraciji koja može izgledati različito, ali mora imati oznaku „CE 1078“.

Prikaze pojedinih modela KASK kaciga možete vidjeti na našem blogu 

 

Komentari

Napišite Vašu rezenciju proizvoda

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Nema komentara. Budi prvi!

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte prije ostalih sve o ekskluzivnim ponudama, sniženjima i novostima u našoj ponudi.