PRIPREMI SVOJ BICIKL NA VRIJEME

Blog

Kotači – pametno ulaganje u napredak!

Datum objave: 26. 04. 2016.

Poboljšanje bicikla uvijek treba biti mjerljivo kroz poboljšanje rezultata vožnje. Imate li ambicije u tom smjeru, jedan od načina – najefikasniji i najprihvatljiviji – je promjena kotača. Oni su najveća pokretna masa bicikla pa najviše utječu na sve faktore koji određuju efikasnost uložene fizičke energije u kretanje. Pri tome treba voditi računa o nekim nezaobilaznim činjenicama.

Kada se iz faze razmišljanja o granicama koje sputavaju napredovanje u vožnji krene u pomicanje tih granica, najlogičniji korak je poboljšanje kotača. Razmišljanje o novom paru kotača danas su i teža i jednostavnija nego prije; teža stoga što je ponuda kotača šira i iziskuje odluke koje su rezultat nekih usklađenja sa potrebama vozača i ostatkom bicikla, a lakša zato što su saznanja o fizici kretanja prisutnija i dostupnija nego prije.

Utjecaj težine

Kotači su najveća pokretna masa na biciklu u kretanju. Svako kretanje ima svoju ravnotežu u inerciji, svojstvu tijela da zadržava svoje stanje mirovanja. Takvo tijelo, u ovom slučaju bicikl, reagira na vanjsku silu, odnosno silu pedaliranja, u najvećoj mogućoj količini sprečavajući tu silu u pokretanju bicikla. Da bismo se lakše protiv nje borili i pokrenuli bicikl brže i što prije, potrebno mu je smanjiti masu i tako smanjiti inerciju.

Zato svi bicikli trebaju biti što lakši, a pogotovo oni kojima je cilj brzina. K tome, kružno gibanje neke mase – kotača – ima fizikalnu veličinu koju nazivamo moment inercije, a koja je umnožak mase i odmaka od centra vrtnje. Iz toga proizlazi da je utjecaj mase na obodu kotača presudan za tromost kotača, a kako masa opada prema centru, tako opada i utjecaj na tromost. Dakle, lagane gume, zračnice i obruči daju kotače male mase, a njihova mala masa ima malu inerciju, pa se lagani kotači brže i lakše pokreću.

Pojednostavljeni fizikalni uvod nužan je kako bi se „opravdali“ svi napori koje biciklistička industrija ulaže u proizvodnju laganih kotača. Međutim, kotači ne trebaju biti samo lagani, oni uz to moraju biti kruti i aerodinamični kako bi ispunili zahtjeve biciklista koji su sve prisutniji. Da bi se oni ispunili, vodeći pri tome računa o optimiziranju svih zahtjeva, itekako je potrebno konzultirati znanost i tehnologiju. Ono područje u kojem tehnologija ne može pomoći je osobna odluka svakog vozača o potrebi unaprijeđenja, odnosno, o stupnju i smjeru unaprijeđenja koje vodi prema boljoj, ugodnijoj ili bržoj vožnji.

Optimiziranje osobina

Često čujemo određenu i gotovo nikad definiranu skepsu oko pomirenja male mase, krutosti i aerdinamičnosti kotača u kontekstu univerzalnosti i cijene. Iako bi bilo oportuno reći da je stara uzrečica „koliko novaca – toliko muzike“ – pravi odgovor, mislimo da nije tako. Ako se prisjetimo industrije bicikla prije nekog vremena, uvođenje aluminija u proizvodnju okvira dočekano je sa priličnom skepsom. Kada se taj materijal nedvojbeno razvio u dominantni, istom dvojbom dočekan je i karbon. Sa kotačima je bilo isto, tržišna inercija iskazuje svoju fiziku!

Danas možemo reći da je tržište prihvatilo i jedan i drugi materijal ravnopravno, uz tehničku dominaciju karbona koja je na svim razinama limitirana cijenom. Na cijenu utjecaj imaju ekonomski faktori koje ćemo sada staviti na stranu, a tako razmišljaju i mnogi proizvođači kotača. Primjer je Campagnolo koji uz karbonske kotače ulaže velike napore da raspolaže sa izvrsnim primjercima aluminijskih kotača koji uz prihvatljivu cijenu imaju performanse koje unapređuju ogromnu većinu originalno specificiranih bicikala i isto toliko vozača. Imate li bicikl koji vas zadovoljava veličinom, geometrijom i osnovnom specifikacijom, u velikoj većini slučajeva ćete ga izdignuti za klasu ako mu promjenite tj. unaprijedite kotače. U izboru su i Fulcrum kotači, tehnički klon Campagnola koji ima ogromnu ponudu izvanrednih kotača kompatibilnih sa svim pogonskim grupama.

Krutost kotača

Pitanja krutosti i aerodinamičnosti Campagnolo i Fulcrum su odavno apsolvirali kao partneri vozača na nebrojenim natjecanjima. Težina je pri tome u nešto užoj korelaciji sa cijenom koja raste kako su u igri skuplji materijali i skuplja tehnologija, to je zakonitost koja je neumoljiva. Krutost je osobina koja je prilično komplicirana osobina kotača. Vozači cjene krutost jer donosi efikasnost pedaliranja, ali i tvrdoću koja umanjuje udobnost. Omjer tih osobina je prepuštena na izbor svakom vozaču i odluci koju treba donijeti kao odabir željenih prioriteta.

Aerodinamičnost

Aerodinamičnost je osobina koje također nije jednoznačna. Teorija je jednostavna, treba težiti smanjenju otporu zraka u što većoj mjeri. Zato mnogi ozbiljni proizvođači kotača nude tzv. aero kotače sastavljene sa obručima visokih profila koji su aerodinamičniji.

Ali, nađete li se na udaru bočnog vjetra koji je u prirodi teško predvidiv kako po smjeru tako i po brzini, visoki profili obruča mogli bi se ponašati kao zračna kočnica, pa njihova krutost i aerodinamičnost po mirnom vremenu dobiva suprotan predznak.  Najdalje u eliminiranju te loše strane aero kotača je otišao ZIPP koji je silnu energiju i znanje uložio da pomiri aerodinamičnost sa nepredvidivošću vanjskih uvjeta. Rezultat je upotreba aero kotača u znatno većoj mjeri nego prije, pa su vozači dobili poželjni omjer krutosti i aerodinamike uz drastično smanjen loš utjecaj vjetra na brzinu i upravljivost.

Iako se čini da je aerodinamičnost kategorija koja zadire u teoriju više nego se može iskazati na štoperici, nije tako. Ovdje govorimo o pomacima sportaša rekreativaca i onih vozača koji prate svoj napredak kroz mjerenje vremena vožnji kako bi svoje učestvovanje na maratonima, utrkama ili bilo kakvim drugim natjecanjima što više popravili. Najveći otpor razvijanju brzine na biciklu je otpor zraka na kojeg na ravnim dionicama otpada 70-90% cjelokupne veličine otpora. Ljudsko tijelo koje ima najveći udio u frontalnoj silueti vozača na biciklu nije aerodinamično dizajnirano pa trud oko uštede na otporima ima  druge vidove, a jedan od njih je dizajn kotača koji koriste otpor zraka u svoju korist.

ZIPP je na osnovi opsežnih višegodišnjih ispitivanja došao do izvrsnih rezultata i razvio specijalnu površinu svojih obruča kako bi iskoristio otpor zraka u svoju korist.

Izbor kotača koji će najviše skratiti vrijeme dolaska na cilj, a zbog svega izrečenog u ovom članku, nije jednostavan. Dapače, proširen je i uvođenjem karbonskih kotača koji više nisu samo u sferi egzotike. Nadalje, dio kotača su gume i zračnice, a to je područje u kojem se također zbivaju važne novosti i promjene. Tema je opširna i složena pa zahtjeva više nastavaka u novim blogovima koji slijede.

Komentari

Napišite Vašu rezenciju proizvoda

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Nema komentara. Budi prvi!

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte prije ostalih sve o ekskluzivnim ponudama, sniženjima i novostima u našoj ponudi.