RADNO VRIJEME TIJEKOM PRAZNIKA I BLAGDANA

Blog

LOOK - pedale za sva vremena

Datum objave: 10. 05. 2016.

Ideje koje su velikim koracima unaprijedile sportski biciklizam su malobrojne. Dvije do njih potekle su iz istog izvora, tvornice skijaških vezova Look. Prva je konstrukcija i izvedba sportskih pedala, a druga je uvođenje karbona kao materijala koji je danas nezamjenjiv u proizvodnji bicikala. Tako se mala francuska proizvodnja upisala u anale još jednog sporta, pa i šire.

Tko nije probao , ne zna koliko je važan izum clipless pedala. Mnogim rekreativnim i svim sportskim biciklistima njihova važnost je potpuno jasna, ali je malobrojnima (danas) jasna razlika u vožnji takvih i onih prethodnih, sa kožnim remenčićima i metalnim ili rjeđe plastičnim klipserima, odnosno košaricama za cipele. Dobro stegnuti, klipseri su zaustavljali krvotok i stopala su satima bila bez osjeta i utrnuta. Kad bi to postalo nesnosno, popustili bismo remenčiće pa je efikasnost pedaliranja bila smanjena. Onda opet, nakon nekoliko kilometara, sa pritegnutim remenčićem do gubljenja osjećaja ....

Kako su dizajneri često vezani za evolucijsko razmišljanje, odnosno, na modifikacije postojećih rješenja, iskoraci dolaze sa strane. Zato nije slučajno da je rješenje clipless pedala došlo iz konstrukcijskog odjela proizvođača vezova za skije (primjer je također razvoj integrirane ručice mjenjača i kočnice koje su smislili konstruktori ribolovne opreme u Shimanu!).

Dok su još profi biciklisti vozili utrke sa klipserima, Bernard Hinault je startao Tour d' France 1985. godine sa Look clipless pedalama. Koji su faktor u njegovoj pobjedi te iste godine bile pedale nećemo saznati, ali to je bila zadnja godina klipsera u profi biciklizmu. Odmah su Look pedale bile prepoznate kao revolucionarno rješenje, a taj predikat nose do danas.

Današnje verzije su znatno unaprijeđene u materijalima i konstrukciji, iako je princip ostao potpuno isti: na sprintericama su posebno oblikovani plastični komadi koji ulaze u pedale po principu pancerice i skijaškog veza.

Oni se nazivaju blokeji, i omogućuju vozaču da u svakom trenutku bude vezan za bicikl kako bi nesmetano pedalirao, uz trenutno iskopčanje ako to želi, ili ako dođe do pada. Blokeji su plastični, a pedale metalne ili karbonske, pa se blokeji po potrebi mjenjaju. Oni su pričvršćeni vijcima za potplat cipele pa se mogu mjenjati neograničeni broj puta. Dapače, oni imaju standardno tri varijante oblika, kako bi svakom vozaču osigurali potrebnu slobodu bočnog gibanja zglobova prije nego se iskopčaju. Prilagodba svakom vozaču tako je osigurana, a montaža na cipelu je moguća uz pomake u svim smjerovima kako bi se poštivala odstupanja u anatomiji nogu i potrebama vozača. Dakle, potpuni komfor i sigurnost u svakom trenutku.

Obzirom na oblik blokeja, taj model Look pedala dobio je naziv Delta.

Dugo godina bio je apsolutno dominantno rješenje za profi vozače, sve do pojave slijedeće varijante pedala, opet iz istog izvora, a to su Keo modeli pedala. Lakše i manje, one su dotjerana Delta varijanta, i opet, dominantna u profi poolu.

Blokeji za cestovne modele pedala

Novim korisnicima vrlo je važan izbor blokeja obzirom da oni spajaju vozača i pedale. Tri varijante razlikuju se po obliku spojnih mjesta sa pedalom,a kako su te razlike nevidljive bez mjerenja, blokeji su izrađeni iz plastike različitih boja kako bi se vizualno razlikovali.

Potreba skočnog zgloba je nesmetani postranični otklon, pa su blokeji u bojama potrebni utoliko što omogućuju slobodu tog pokreta u tri različite količine. Blokeji crvene boje daju slobodu pokreta od 9°, što znači da je iskopčanje iz pedale moguće otklonom stopala za više od toga. Tokom pedaliranja skočni zglob se može gibati u toj količini, što je potrebno vozačima koji silovito sprintaju ili iz drugih razloga manji otklon doživljavaju kao zapreku.

Blokeji sive boje smanjuju otklon na 4,5°, a crni iskopčavaju nogu s pedale čim otklon krene. Izbor blokeja je u pravilu osobni izbor, i u svakom trenutku je moguće zamijeniti ih ako se uvidi da je otklon potrebno smanjiti ili proširiti.

Svaki od Keo blokeja ima i dvije varijante izvedbe u pogledu montaže i hodanja u sprintericama. Naime, plastični blokeji dosta su skliski u kontaktu sa asfaltom, pa je varijanta Keo Grip upotpunjena sa gumenim jastučićima kako bi se spriječilo klizanje pri koračanju u sprintericama.

Druga izvedba blokeja je Keo Cleat, nema gumene jastučiće i stoga ima krući kontakt sa cipelom. Imate li sprinterice sa karbonskim potplatom, preporuka je svakako za Keo Grip blokeje, jer ostvaruju bolji kontakt sa vrlo tvrdom i glatkom podlogom od karbona. Obje varijante blokeja imaju tvrdi gumeni uložak sa unutarnje strane zbog olakšanja bilježenje pozicije blokeja na potplatu, kako biste pri zamjeni blokeja nove pričvrstili na potpuno isto mjesto i pod istim kutem.

Sve Look blokeje na vašim cipelama možete sačuvati od brušenja po asfaltu, a sebe od klizanja uz navlake za blokeje koji su protuklizni. mali i lagani, uvijek ih možete imati uz sebe u džepu majice.

Blokeji za brdske bicikle

Zbog znatno više hodanja po često grubim terenima, blokeji za mtb pedale izrađeni su od metala. Praksa je pokazala da je u brdskom biciklizmu slobodni hod skočnog zgloba veći, pa ovi blokeji iskopčavaju uz pomak od 15°, a za razliku od cestovnih, pružaju i mogućnost postraničnog pomaka noge u pedali.

Pedale

Look, sa dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji pedala dobro zna koliko su opterećeni ti mali dijelovi bicikla. Zahtjevi tržišta diktiraju male mase i male gabarite, a snaga vozača traži stabilnu podlogu za pritisak noge, okretanje bez otpora i dugotrajnost. Rješenje je u visokokvalitetnim dijelovima pedala i konstrukciji koja podržava rješenja za nabrojene zahtjeve.

Tijela Look pedala izrađena su od sintetičkih kompozitnih materijala ili od karbona. Oba materijala imaju veliku krutost i tvrdoću koja osigurava stabilno okretanje i dugotrajnost pri velikim opterećenjima. Karbonske pedale su naravno lakše, neosjetnije na koroziju, a ozljede se manje vide. Dugotrajnost i mali otpor okretanja pod opterećenjem Look postiže upotrebom osovina od krom molibdenske legure i ležajevima različite konstrukcije kako bi dali potporu raznim silama koje se u pedaliranju javljaju. Tako i najjednostavnije Look Keo pedale imaju na svakoj osovini po jedan kuglični i jedan igličasti ležaj, a one namjenjene najvećim naprezanjima i dva kuglična ležaja uz jedan igličasti. Oni su obavezno zaštićeni od prodora vode i prljavštine gumenim brtvama i trajno su podmazani.

Look pedale moraju stalno zadržati sposobnost sigurnog ulaza i izlaza iz pedala kada to vozač treba. Zato imaju rješenja oko rada mehanizma koji zadržava blokej do trenutka odluke vozača o iskapčanju.  Ta rješenja su opruge, od klasičnih-spiralnih- na jednostavnijim modelima, do karbonskih prednapregnutih pločica, izuzetno laganih i promjenjivih prema potrebnim silama za iskapčanje.

Visoka tehnologija uključena je ovaj proizvod do najsitnijih detalja, jer jedino je tako moguće proizvesti pedalu koja uz težinu od 110 grama podnosi naprezanja koja joj serviraju najveći sprinteri današnjice. Look razmišlja o detaljima koji vrhunskim vozačima znače onaj napredak koji odvaja prvo mjesto za pola kotača od zaborava drugoplasiranih: poznati Q faktor, odnosno razmak pedala je veličina koja-ako je nepovoljna-forsira učestali okret nogu u mjeri koja dovodi do smanjenja sposobnosti pedaliranja. Look je svojim top modelima pedala omogućio bočni pomak (razmak pedala jedne od druge u širinu) kako bi vozači imali mogućnost prilagodbe.

Look je za brdske bicikliste proizveo pedale koje su jednostavne i super funkcionalne.

Male i lagane, imaju kopču koja je neosjetna na blato i prljavštinu, a kontaktna površina između cipele i pedale je veća nego kod drugih proizvođača. Mehanička podloga je također u Cr-Mo osovini i kombinaciji ležajeva za dugu funkcionalnost.

  

Komentari

Napišite Vašu rezenciju proizvoda

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Nema komentara. Budi prvi!

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte prije ostalih sve o ekskluzivnim ponudama, sniženjima i novostima u našoj ponudi.