ŠTO JE TO "HIT CIJENA"

Blog

MIPS - Multi-directional Impact Protection System

Datum objave: 28. 01. 2019.

MIPS - Multi-directional Impact Protection System (Sustav za zaštitu od višesmjernih udara )

MIPS sustav za zaštitu glave je sloj s niskim trenjem integriran u kacigu koji je dizajniran za smanjenje rotacijskog gibanja koje se prenosi na mozak kod kutnog udarca u glavu. MIPS sloj niskog trenja omogućuje relativno pomicanje od 10-15 mm između glave i kacige u bilo kojem smjeru u kratkom trenutku odmah nakon kutnog udarca.

MIPS sustav

ZNANSTVENO DOKAZANA TEHNOLOGIJA

MIPS tehnologija razvijena je u Švedskoj u 1996. godini i znanstveno je dokazano da smanjuje rotacijsko gibanje apsorbiranjem i preusmjeravanjem rotacijskih energija i sila koje se prenose u mozak kod kutnih udaraca u glavu.

 

MIPS sustav

 

KAKO FUNKCIONIRA

U kacigi s MIPS sustavom za zaštitu mozga (BPS - Brain Protection System) kalup i obloga / spužvica odvojeni su slojem niskog trenja. Kada je kaciga s MIPS sustavom za zaštitu podvrgnuta kutnom udaru, sloj s niskim trenjem omogućuje kacigi da klizne u odnosu na glavu. MIPS BPS je dizajniran za dodatnu zaštitu u kacigama protiv rotacijskog gibanja. Rotacijsko gibanje je kombinacija rotacijske energije (kutne brzine) i rotacijskih sila (od kutnog ubrzanja) koja utječe na mozak i povećava rizik za manje i teže ozljede mozga. Znanstveno je dokazano da MIPS BPS smanjuje rotacijsko gibanje kada se implementira u kacigu apsorbirajući i preusmjeravajući rotacijske energije i sile prenesene na mozak.

 

MIPS sustav

 

NAPREZANJE U MOZGU

Ilustracija se temelji na podacima koji su dobiveni pomoću računalnog modela konačnih elemenata, na temelju mjerenja dobivenih od devet akcelerometara u glavi testne lutke. Testna glava koja je nosila kacigu bila je podvrgnuta kutnom utjecaju pomoću MIPS testnog uređaja. Model ilustrira naprezanje u mozgu od sličnog udarca kod kacige bez MIPS-a i kacige s MIPS-om.

 

MIPS sustav

 

STANDARDNI TESTOVI I KAKO STVARNO PADAMO

Statistika nezgoda pokazuje da se mnoge ozljede događaju uslijed kutnog udarca u glavu. Međutim, u standardnom testu kaciga provjerava se pad okomito na ravnu površinu. Rezultati su korisni za mjerenje preciznih vertikalnih utjecaja, ali daleko inferiorniji za mjerenje realističnijeg scenarija pod kutnim učinkom. MIPS je razvijen za stvarne situacije i povećava zaštitu od udaraca pod kutem.

 

MIPS sustav

Komentari

Napišite Vašu rezenciju proizvoda

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Nema komentara. Budi prvi!

Newsletter

Prijavom na naš Newsletter darujemo te promotivnim kuponom za 10% popusta na kupnju u web shopu. Prije od ostalih saznaj o ekskluzivnim ponudama, sniženjima i novostima u našoj ponudi.