RADNO VRIJEME TIJEKOM PRAZNIKA I BLAGDANA

Blog

Orbea 2017, drugi dio

Datum objave: 03. 08. 2016.

Jedan od proizvođača koji godinama postavlja mjerila kvalitete, dizajna i niže sportske uspjehe na svim biciklističkim frontovima, Orbea nema prilike za predah: sve oštrija konkurencija i prisutnost sve naprednijih rješenja u biciklističkoj industriji tjera baskijsku ekipu u nova ostvarenja. I opet, Orbea diže letvicu...kako to izgleda kod nekih modela brdskih i gradskih bicikala, a kako kod profi cestovnog modela, pročitajte u ovom blogu.

Nakon novih modela Alme i Oiza, nastavljamo predstavljanje brdskih modela 2017 španjolske tvornice Orbea sa modelima Loki 27,5+, Occam AM/TR, i modelom Ralon.

  • Loki 27,5+

Neočekivano visoka prodajnost ovog modela dala je product managerima podlogu za neke manje izmjene kao opravdane i dovoljne za novu sezonu. Tako Loki 27,5+ dobiva nove boje, pa sada gama ima četiri varijante u izboru. Predviđanja govore o modelu opremljenom sa vilicom Fox 34 i komponentama Shimano SLX/XT kao o najuspješnijem.

  • Occam AM/TR

Occam i u idućoj sezoni ima isti okvir, a novi modeli biti će  opremljeni novim grupama konfiguracije 1x i Fox34  suspenzijama u crnom finišu, uz mogućnost ugradnje prednjeg mjenjača i korištenja grupa 2x.

  • Ralon

Model koji je otvorio all mountain ponudu Orbee, dobiti će varijantu sa X10 grupama i Fox 36 suspenzijom, uz mogućnost ugradnje prednjeg mjenjača.

  • Gama gradskih modela KATU i KATU E-bike

Rastuća potreba globalnog gradskog stanovništva za jefitinijim i prihvatljivijim oblicima osobnog prijevoza ponukala je dizajnere Orbee da dodatno unaprijede modele napravljene za tu namjenu. Gama KATU je osmišljena sa ciljem praktičnosti, jednostavnosti korištenja kako u vožnji tako i u mirovanju, i sa ciljem minimalnog održavanja i brige za funkcioniranje. Potreba gradskog kretanja je podjednako zastupljena među svim dobnim i rodnim skupinama, pa je dizajn KATU modela podjednako pogodan za vožnju svima, bez obzira na spol, uzrast ili tjelesne sposobnosti i biciklističku vještinu. Dodatak logici praktičnosti je i uvođenje motoriziranih modela (Bosch Active Line motor, 400Wh baterija i sučelje Intuvia) koji će pružiti mobilnost i onima koji zbog konfiguracije grada ili osobnih tjelesnih ograničenja dosada nisu bili korisnici bicikla. 

  • Potpuno nova, peta generacije Orce: novi izazovi

Od svoje premijere prije punih trinaest sezona, Orbea Orca je trend setter cestovnih high tech modela. Cijeli biciklistički svijet uzima je za referentni skup vrijednosti, a Orca je svake sezone sve bolja i bolja. Konkurencija je velika, dostupnost do visoke tehnologije je sve jednostavnija ali finalni proizvod ipak je više od računalnih programa i matematike: Orca ostaje na tronu, dapače, u nekim elementima razmak je još povećan ...

 

STRUKTURA DINAMIČKE KRUTOSTI

Većina torzionih i okomitih naprezanja bicikla snosi donji dio okvira. Čeona cijev, donja cijev i donje stražnje vilice konstruirane su tako da najefikasnije prenose snagu vozača na stražnji kotač. S tim ciljem te cijevi imaju velike presjeke i otporne su na savijanja i istitravanja koja donose rasipanje energije i smanjuju efikasnost vozačeve snage koja se troši na deformiranje okvira umjesto na pokretanje bicikla u jednom pravcu – prema naprijed.

Vanjske sile kojima je izložen bicikl u vožnji uvelike utječu na ponašanje bicikla u vožnji, mogućnosti kontrole i – što je važno zbog dugotrajnih vožnji – udobnost koju vozač mora imati kako bi što efikasnije uložio svoju snagu, ali i bio u mogućnosti sa što manje napora voziti duge ili naporne dionice. Stoga su gornje stražnje vilice na novoj Orci tanje i fleksibilnije. Gornja cijev izvedena je uz najmanje moguće materijala kako bi osigurala prirodnu fleksibilnost, do granice koja ne umanjuje efikasnost pedaliranja.

U izradi okvira i vilice za Orcu koriste se najnaprednije tehnologije s ciljem dobivanja sofisticiranih dijelova bicikla. Orca OMR okvir stoga je plod iskustva i znanja kako bi se okvir i vilica izradili iz najmanje moguće materijala, karbona T700, T800 i M40J koji se predoblikuje i reže laserskim alatima bez viška i bez nabora koji bi narušavali statičke i dinamičke (vozne) osobine bicikla.

Na vrhunskim modelima cestovnih bicikala velika se pažnja poklanja konstrukciji i dizajnu prednje vilice. Nova saznanja o smanjenju otpora zraka u toku vožnje diktiraju korištenje širih obruča i širih guma, pa je Orbea u tu logiku uklopila i Orcinu vilicu: zbog smanjenja otpora zraka koji raste okretanjem kotača – posebice turbulencije izazivaju žbice – vilica je proširena u lučnom obliku koji ne registrira zračne vrtloge oko kotača kao one koji usporavaju vrtnju.

Dodatna pažnja u otklanjanju posljedica neminovnih otpora izazvanih kretanjem kroz atmosferu na novoj Orci možemo vidjeti u detaljima obujmice cijevi sjedala koja više ne postoji u toj formi: stezanje cijevi je riješeno „nevidljivim“ stezačem integriranim u okvir, a otpor zraka je umanjen i sakrivanjem kablova u okvir.

Znamo da je ovaj prikaz manjkav, ali Orbea želi zatvoriti sezonu sa novom Orcom u pogonu ekipe Cofidis, pa će krajem rujna izaći u javnost sa detaljnim podacima o ovom izuzetnom biciklu u klasičnoj konfiguraciji kao i varijanti sa disk kočnicama.  

 

Komentari

Napišite Vašu rezenciju proizvoda

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Nema komentara. Budi prvi!

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte prije ostalih sve o ekskluzivnim ponudama, sniženjima i novostima u našoj ponudi.