PRIPREMI SVOJ BICIKL NA VRIJEME

Blog

Orbea Grow – bicikl koji raste uz dijete!

Datum objave: 15. 12. 2015.

Kad klinci požele bicikl, jedno od prvih pitanja koje muči roditelje je: koji bicikl kupiti, koju veličinu će dijete moći što duže voziti i biti pritom sigurno, a da ga zavoli i uživa na njemu? Kako produžiti životni vijek dječjem biciklu u smislu produljenja mogućnosti korištenja više od jedne sezone? Do sada je mnogo klinaca zbog tih pitanja vozilo prevelike bicikle, a to više nije potrebno.

Orbea Grow, rasti kao moje dijete!

Orbea, španjolski proizvođač bicikala već skoro devedeset godina, pobrinuo se da vam olakša kupnju bicikla svom djetetu. Smislili su bicikle koji rastu dovoljno da prati rast vašeg djeteta od treće godine života pa skoro do odlaska u školu, do šeste godine, ili veći model koji nastupa  tada da bi bio u pogonu do ulaska u desetu godinu. 

Naravno da iza takvog projekta koji je dobio i ime prema toj osobini stoji opširna studija ergonomije i razvoja djece, jer u dobi o kojoj govorimo djeca nisu „mali ljudi“, to jest, nisu proporcionalno smanjeni odrasli ljudi, pa niti dječji bicikli nebi smjeli biti smanjeni bicikli za odrasle. 

Orbea je uložila znatno multidisciplinarno znanje kako bi uspjela u naumu da klinci uživaju u sebi odgovarajućim biciklima, a da tako provedeno vrijeme doprinosi njihovom razvoju uz najveću moguću sigurnost.  

Uz spomenute modele, Orbea je za najmanje klince napravila „Grow 0“ model, guralicu koja je osmišljena za idejom buđenja dječje radoznalosti i otkrićima novog načina kretanja. U dobi od druge do četvrte godine djeca su u prosjeku lakša (ili bar isto teška) kao prosječan mali bicikl. Orbea se nije mogla pomiriti sa tom činjenicom i stoga je napravila aluminijsku ergonomsku guralicu koja je znatno bolji ulaz u svijet labilne ravnoteže od klasičnog malog bicikla. Zašto? Niz razloga opravdava takav pristup, počevši od težine „vozila“ koja je kudikamo manja od drugih bicikala, preko poštivanja ergonomije hodanja koja je prirođena čovjeku – za razliku od kružnog pokreta nogama – pa do eliminiranja svih oštrih rubova i površina koje male klince mogu ozlijediti i stvoriti doživljaj bicikla kao igračke koja nije baš prijateljska i bezazlena.

Međutim, na modelu “ Grow0“ Orbea nije propustila priliku da započne dugi suživot sa svojim novim vlasnikom: iako zapravo tek granično bicikl (bez prijenosa, kočnica, ...) on će se ugraditi u pamćenje klinca i roditelja kao izvrsna igračka i alat koji je otvorio nove horizonte, uvijek besprijekoran i voljen. Tome služi vrhunska izrada i kvaliteta kotača i ostalih dijelova koji i nakon dvoje ili možda troje djece funkcioniraju savršeno. Nakon takvog iskustva, roditelji će odabrati ponovno Orbeu, ovaj puta model „Grow 1“ koji će dijete ispratiti u školsko doba. 

 

Kako je to Orbea postigla?

Orbea se sa modelima „Grow“ odrekla uobičajenih recepata za dječje bicikle i odlučila da olakša život djeci i roditeljima. Djeci tako da voze ergonomski optimizirani bicikl supercool izgleda, a roditeljima tako da bicikli traju znatno duže, što zbog kvalitete izrade i komponenti, a što zbog tehničkih rješenja koja omogućuju da bicikl prati rast djeteta. 

Rast bicikla izuzetno je zanimljivo rješenje, jer Orbea Grow je jedinstveni primjer u industriji bicikala koji uz podizanje sjedala i mogućnosti dokupa dijelova oko podizanja volana nudi i ono što doista povećava bicikl, a to je produženje okvira.  Tehničko rješenje je vrlo jednostavno, iako zahtjeva znatnu preciznost izrade okvira kako bi se „istezanje“ obavilo i nakon više godina upotrebe, a zatim ponovo vraćanje na prvotnu mjeru, naravno, nekom drugom djetetu...pritom nema podešavanja koja zahtjevaju tehnička znanja ili vještine: potrebno je otpustiti i ponovo zategnuti ukupno tri vijka sa dva imbus ključa – i bicikl je produžen ili skraćen!

Na „Grow“ modelima, podizanje volana rješeno je uz upotrebu odstojnih prstena koji su oblikovani specijalno za tu grupu bicikala.

 Naime, jedan obod aluminijskih prstena je valovit i u nižem položaju volana valoviti rubovi su okrenuti jedan prema drugome, dok je za podizanje volana potrebno samo ih okrenuti obratno! Nema potrebe da se išta kupuje i mjenja, samo jedna minuta posla uz jedan komad alata!

Obitelj Orbea Grow

Obitelj broji ukupno četiri člana, od kojih svaki ima nekoliko varijanti boja. Model „Grow2“ ima dapače i dvije verzije: sa mjenjačima, pretpostavka je da će dečki tražiti način da voze tehnički malo složeniji bicikl i tako se pripreme za „velike“ bicikle.

https://keindl-sport.hr/orbea-grow-2-ora-blk-2016-proizvod-14895/

 Druga mogućnost je „Grow2“ bez mjenjača, ali uz veći izbor boja.

 Svi „Grow“ modeli imaju sigurnosni graničnik okretanja prednjeg kotača kako bi se smanjio rizik od okretanja kotača do granice kada onemogućava kretanja bicikla. 

Kako djete raste i povećava umješnost vožnje, graničnik se može demontirati kako bi već spretan mladi vozač mogao izvesti dodatne pokrete.  Pažnja je također usmjena na pogonski dio sa kratkim polugama pedala, dužinom prilagođenim dječjim proporcijama.

Ukratko, na Orbea Grow modelima ništa nije prepušteno slučaju ili ustupcima zbog uštede. Klinci koji budu vozili Orbea dječje bicikle će cijeli život pamtiti svoj najdraži bicikl .... Grow!

Komentari

Napišite Vašu rezenciju proizvoda

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Nema komentara. Budi prvi!

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte prije ostalih sve o ekskluzivnim ponudama, sniženjima i novostima u našoj ponudi.