Novi Cube 2023 modeli

Blog

Orbea Orca OM 20 E 2017.

Datum objave: 14. 12. 2016.

 Nakon što smo sredinom ljeta najavili praktični test nove Orce, u ovom ćemo blogu to i učiniti: vozili smo je u varijanti OME, što znači Orbea Monocoque Endurance. Radi se o Orci koja je malo kraća i malo udobnija od varijanti OMP (Performance) i OMR (Race). Točno onoliko koliko treba ogromnoj većini sportaša amatera i naprednih rekreativaca.

Osnovne dizajnerske, tehničke i tehnološke osobine Orce za nastupajuću sezonu prikazali smo u blogu kojeg možete naći ovdje. Ideja koja je iznjedrila Orcu OME je zadovoljenje želje biciklista da se vozne  osobine koje krase natjecateljske verzije OMP  i OMR spakiraju u paket za bicikliste koji među ciljevima imaju i – užitak vožnje uz udobnost.

Kao i u drugim, spomenutim varijantama, karakter ovog bicikla obilježen je izvanrednim okvirom i vilicom. Omjer karbonskih vlakana različite čvrstoće i načina povezivanja u cijevi različitih oblika i presjeka rezultira optimalnim omjerom tvrdoće i reaktivnosti s jedne strane i udobnosti i svojstva upijanja udara i vibracija s druge, one koja osigurava njegovu udobnost potrebnu rekreativnim i amaterskim biciklistima koji mogu žrtvovati koju desetinku sekunde sporije vrijeme za zdravlje i  ugodu u dugim vožnjama.

Izvan materijala, na udobnost utječe prije svega geometrija okvira koja je u odnosu na R i P varijante skraćena kako bi opterećenje na kičmu i ramena bilo smanjeno, a samim tim i duge vožnje znatno lakše održive za vozače koji nisu profi-kategorije i ne bildaju muskulaturu torza satima. Odlična vijest pri tome je da je Orca OME sačuvala dojam super pokretljivog i reaktivnog bicikla na kojem je sva snaga vozača iskorištena za postizanje brzine. Kraći okvir pomoći će i ženama da sjednu na ovu varijantu Orce, jer kraći okvir je sigurno najvažnija stavka u ženskoj odluci o izboru bicikla.

Ono što je – poslovično - problematična strana bicikala koji imaju iznenađujuće povoljnu cijenu je manjkavost perifernih komponenti. Zato smo bili jako iznenađeni kad smo izvadili Orcu OME iz kutije: vanjske gume su Vittoria  Rubino G+ koje su zaista rijetkost u kompletu bicikla tog cjenovnog razreda. Zatim, cijev sjedala je potpuno karbonska, što je također iznenađenje. Na njoj je sjedalo Prologo Kappa EVO, a komentar je isti.

Orca OME opremljena je komponentama Shimano Ultegra, i za većinu zainteresiranih tu dodatnih informacija ne treba! Tako složen bicikl pokazao je u vožnji da je Ultegra optimum performansi i vrijednosti: bezgrešno i jednostavno mjenjanje brzina naprosto se ne može dovesti u problem, niti će ikada biti uzrok gubitka ritma na cesti.

Kočenje je onakvo kakvo se i očekuje od Ultegra kočnica i okvira i vilice vrhunske izrade i performansi. U tome sudjeluju i kotači, a Orca se može pohvaliti Vision Team 30 Comp aluminijskim setom sa obručima umjerenog profila, ukupno malom težinom i odličnom lateralnom krutošću. Bicikl ubrzava trenutno zahvaljujući njihovoj maloj masi i stoga  takvoj inerciji, pa uz kotače do izražaja dolazi i ostatak bicikla koji je superlagan i lako pokretljiv.

Orca OME će vam tek na asfaltu otkriti svoju vrijednost. Naime, malo je bicikala koji uspješno spajaju udobnost za vozača i pogonsku efikasnost, a Orbea je to postigla dosta kompliciranim dizajnerskim pristupom pri oblikovanju okvira i dimenzioniranjem cijevi koje u gornjem dijelu – u kojem je smješteno tijelo vozača, daju okviru mekoću i visoku komplijansu, a u donjem – pogonskom – lateralnu krutost potrebnu za reaktivnost i efikasnost.

Iako je običaj da se prikaz nekog bicikla započinje njegovom „slikom“, finišem i dojmom, to smo ostavili za kraj. Orca OME je finiširana krajnje diskretno, izmjenom mat crnih površina sa dijelovima u antracitu i svega nekoliko kontrastnih detalja u čisto crvenoj, ili u drugom finišu plavoj boji. Tko želi „smoking look“, ima ga, ako vam ipak fali malo boje, dodajte je svojom odjećom i opremom!

Komentari

Napišite Vašu rezenciju proizvoda

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Nema komentara. Budi prvi!

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte prije ostalih sve o ekskluzivnim ponudama, sniženjima i novostima u našoj ponudi.