RADNO VRIJEME TIJEKOM PRAZNIKA I BLAGDANA

Blog

POLAR M 450 – mali div!

Datum objave: 09. 05. 2016.

Odmah iza lansiranja modela V 650, Polar je novim modelom M 450 odlučio zauzeti najvažnije mjesto na tržištu biciklističkih kompjutera najnaprednije funkcionalnosti.  Novi model smišljen je da zauzme primat u cjenovnom razredu od 1000 – 1500 kn. Poslovični high tech, visoka kvaliteta, dizajn i reputacija među profi sportašima veliki su zalog na tom putu. 

Baš kada je konkurencija pomislila da će mirno dići ruke u cilju, Polar je modelom M 450 odlučio preuzeti primat u biciklističkom sportu u praćenju treninga i natjecanja, računajući da u kombinaciji sa prethodnim modelom V 650 to i može.

Detalji

Manji i tanji od većeg brata V 650, M 450 je zadržao ogroman broj funkcija. Uređaji su gotovo iste funkcionalnosti,  a razlika je u tome što M 450 ne mapira rutu (zanimljiv je način na koji to – tek odnedavno – radi V 650: umjesto da radi sa kartama pohranjenim u uređaju, korisnik bira lokaciju koju uređaj skida u segmentu veličine 400km² kvadratnog oblika)

Ideja na kojoj je osmišljen M 450 je u naglasku Polara da stvori platformu koja će izazvati interes ne samo kod cestovnih biciklista, nego će proširiti broj korisnika.

 

Što se tiče osobina, M 450 stoji odlično. Njegov zaslon u veličini 35x35mm izuzetno je oštar i kontrastan, a Polarova odluka da slika bude crno-bijela zadovoljava više od 90% potreba za prikazima podataka. Povezivost je riješena putem Bluetooth Smart tehnologije, za koji se Polar odlučio na osnovu uvjerenja da ima veću upotrebnu vrijednost sada kao i u budućnosti od sustava Ant+.

Prema tvrdnjama proizvođača, model M 450 posjeduje najnapredniji GPS sustav na tržištu, a baterija osigurava pogon za najmanje 18 sati rada sa svim senzorima (brzina, kadenca i snaga) u aktivnom stanju, kao i najmanje 35 sati trajanja pohrane podataka.

Montaža na nosač je putem prirubnice koja imanazubljenu unutarnju plohu kako bi sam uređaj mogao biti montiran pod nekim kutem, u slučaju potrebe. 

Polar ističe kako će model M450 imati vrlo širok izbor nadogradnje firmwarea u nastupajućim mjesecima. Jedna od zanimljivih nadogradnji odnosi se na javljanje o pristigloj poruci ili telefonskom pozivu na mobitel. Možda se nekome to ne čini važno, ali upućuje na filozofiju Polara da vlasnici uređaja mogu računati na svoje uređaje u dugom nizu godina.

Estetski promatrano, M 450 je supersolidno oblikovani uređaj koji već na prvi pogled zrači rafiniranim funkcionalnim dizajnom. Mogućnost koja to nadopunjuje je izbor u mnoštvu boja stražnjeg dijela kućišta, koje tako može biti usklađeno sa bojom koju volite ili bojom vašeg bicikla.

Kako radi M 450

Od vitalne važnosti za nove generacije ciklokompjutera je povezivost sa aplikacijama koje su proizvodi izvan Polara, npr. sa platformom Strava. Mogućnost automatskog učitavanja podataka na Stravu biti će dostupna do kraja godine, a do tada ćete učitavanje morati aktivirati ručno.

Iako je spomenuta tehnologija – Polar Flow- na počecima, jako je važno da se kreće. Postupak je jednostavan: učitate Flowsync bridging app, a zatim ta aplikacija brine o komunikaciji među vašeg uređaja i Flow online varzije. Postoji i opcija bežičnog povezivanja sa vašim smartfonom, pa ne treba povezivati uređaja sa kompjuterom, a sva učitavanja su odmah omogućena.

Izgled i veličina M 450 uređaja su veliki plus! Iako su ciklokompjuteri zadnjih godina dramatično napredovali u funkcioniranju, njihovi gabariti često znaju biti logistički problem u kretanju biciklom.

Uređajem upravljate sa pet tipki na koje se treba prvi dan naviknuti. Velika crvena tipka na prednjoj starni uređaja ga i pokreće i pokreće novi ciklus mjerenja. Sa preostale četiri kontroliramo osvjetljenje zaslona, skrolamo po zaslonu i biramo prikaze podataka. Kako smo rekli, par sati navikavanja nije neobičan period ako znamo da je uređaj kompleksan i zahtjeva rutinu u rukovanju.

Praktičnu vrijednost vidjeti ćete tek u vožnji: i uz direktno sunce vidljivost i kontrast su izvrsni i nikad od vas ne traže da zaslon pogledate iz prilagođenpog kuta.  Očitavanje pulsa također je perfektno što se i očekuje od najrenomiranijeg proizvođača pulsmetara na svijetu.

GPS funkcionira standardno dobro, iako smo ga isprobali u prirodi i na mjestima koja nisu puna zamki interferiranja sa ostalim emiterima, kao što su npr. gradovi.

Što radi M450

ORTOSTATSKI TEST

Jednostavan i pouzdan test za utvrđivanje trenutačnog stanja. Redovito ponavljajte ovaj test kako biste saznali što možete očekivati od brzine otkucaja srca i što na nju može utjecati, a zatim prilagodite vježbanje kako biste svom tijelu omogućili da se odmori kada mu je to potrebno.

KONDICIJSKI TEST

Petominutni test kojim se mjeri aerobna izdržljivost, od brzine otkucaja srca u stanju mirovanja, promjenjivosti brzine otkucaja srca do vaših pozadinskih informacija. Redovito obavljajte ovaj test kako biste vidjeli kakav napredak ostvarujete.

PREDNOST VJEŽBANJA

Pruža motivirajuće povratne informacije odmah nakon vožnje s opisom učinka vježbanja.

PAMETNE KALORIJE

Obavještava vas o točnoj potrošnji kalorija na temelju vaše težine, visine, dobi, spola i individualne maksimalne brzine otkucaja srca (HRmax) te koliko snažno vježbate.

OPTEREĆENJE PRI VJEŽBANJU

Pokazuje kako je vježbanje utjecalo na vaše tijelo i pomaže vam usporediti opterećenje pri različitim vožnjama. Kontinuirano pratite svoje opterećenje kako biste utvrdili osobne granice i u skladu s njima prilagodili intenzitet i trajanje vježbanja. Dostupno na internetskoj usluzi Polar Flow.

STANJE OPORAVKA

Prikazuje vrijeme potrebno za oporavak prije sljedeće vožnje. Dostupno na internetskoj usluzi Polar Flow.

Mjerenje kadence

Mjeri kadencu u stvarnom vremenu i prosječnu kadencu cijelo vrijeme tijekom vožnje biciklom putem bežičnog senzora kadence s Bluetooth uređajem. Upotrebom senzora kadence možete poboljšati tehniku vožnje bicikla i utvrditi optimalnu kadencu.

Senzor kadence mjeri brzinu pedaliranja kao okretaje u minuti tako da učinkovitost vožnje možete usporediti s prethodnim vožnjama.

Mjerenje brzine

Brzinu mjeri bežično i precizno te prikazuje trenutačnu, prosječnu i maksimalnu vrijednost brzine.

Brzinu možete vidjeti na računalu za vježbanje tijekom vožnje biciklom, a naknadno i u aplikaciji i na mrežnoj usluzi Polar Flow.

Mjerenje udaljenosti

Bežično i precizno mjeri udaljenost te prikazuje vrijednosti udaljenosti za vježbanje, krug i ukupno.

Prijeđenu udaljenost možete vidjeti na računalu za vježbanje tijekom vožnje biciklom, a naknadno i u aplikaciji i na mrežnoj usluzi Polar Flow.

Mjerenje nagiba

Prikazuje nagib na uzbrdici ili nizbrdici u brojčanom obliku pomažući vam da prema tome podesite napor potreban za vožnju biciklom.  Prikazuje nagib uzbrdo/nizbrdo u postotcima i stupnjevima.

Nagib možete vidjeti na računalu za vježbanje tijekom vožnje biciklom, a naknadno i u aplikaciji i na mrežnoj usluzi Polar Flow.

Kéo Power Essential Bluetooth Smart

Mjeri snagu pri vožnji bicikla i pomaže vam pratiti i razvijati tehniku i rezultate vožnje bicikla mjerenjem snage na jednoj pedali bez kopče. Prikazuje i način primjene sile na pedalu sa značajkom vektora sile

Odmah možete dobiti povratne informacije kao što su utrošak energije u vatima te trenutačnu i prosječnu kadencu.

Nakon vožnje biciklom, svoje podatke o vježbanju možete sinkronizirati s aplikacijom i mrežnom uslugom Polar Flow za dodatne analize.

Kéo Power Bluetooth Smart

Mjeri snagu pri vožnji bicikla i pomaže vam pratiti i razvijati tehniku i rezultate vožnje bicikla mjerenjem snage na obje pedale bez kopče. Prikazuje i način primjene sile na pedalu sa značajkom vektora sile

Odmah možete dobiti povratne informacije kao što su utrošak energije u vatima, stupanj uravnoteženosti utroška energije lijeve i desne noge te trenutačnu i prosječnu kadencu.

Nakon vožnje biciklom, svoje podatke o vježbanju možete sinkronizirati s aplikacijom i mrežnom uslugom Polar Flow za dodatne analize.

 

Komentari

Napišite Vašu rezenciju proizvoda

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Nema komentara. Budi prvi!

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte prije ostalih sve o ekskluzivnim ponudama, sniženjima i novostima u našoj ponudi.