RADNO VRIJEME TIJEKOM PRAZNIKA I BLAGDANA

Blog

PROLOGO - pametna sjedala

Datum objave: 09. 10. 2015.

Tri su glavne točke u kojima imamo kontakt sa biciklom: ruke na volanu, noge na pedalama i tijelo na sjedalu. Najčešći uzrok nevoljama u vožnji upravo je treća točka; problemi sa sjedenjem su najveći pa zahtjevaju i najviše pažnje kako bi se vožnja iz neugode, patnje ili ozljednih oštećenja tijela pretvorila u ugodno i korisno vrijeme provedeno na biciklu.

Najčešća pitanja tokom kupnje sjedala su : „je li udobno?“ i „zašto je tako tvrdo?“, pa je jasno da su uvjerenja većine kupaca koja bi sjedalo za bicikl trebalo zadovoljiti ista kao pri kupnji fotelje za čitanje.

Tržište je prepuno sjedala koja su proizvod nekih trenutnih okolnosti ili trendova koji jamče prodaju na kratke staze ne vodeći računa o zdravlju i zadovoljenju vozača u vožnji, nego u trgovini.  Prologo prilazi proizvodnji sjedala na znanstveni način, jer pitanja postavljena pred dizajnera sjedala imaju odgovore u znanstvenim tumačenjima.

Prologo je proizvođač sjedala za rekreativnu i sportsku upotrebu, sa popisom osobina koje ugrađuje u svoje proizvode a do kojih je došao testiranjima u labosima, a zatim ih dotjeruje tamo gdje su uvjeti najteži, na natjecanjima i utrkama.

MyOwn fitting system

Tipizirati proizvod za osobnu upotrebu teško je stoga što trebate zadovoljiti krug osoba koji vam je relativno nepoznat (poznato je da se obraćate biciklistima sa rekreativnim ili sportskim navikama, da oni učestalo sjede na vašem proizvodu, da pri tome obavljaju rad nogama, da žele da sjedalo bude trajno i lagano, da se može podešavati i da mora podnositi neku težinu statički i dinamički i pri tome mora izgledati dobro).

Da bi u tome maksimalno uspjeli, Prologo je razradio pristup korisnicima koji premošćuje najkritičniji dio izbora, a koji je unaprijed nepoznat. Radi se o težini vozača, dobi i vozačkim navikama koje su fizički mjerljive, i razmaku sjednih kostiju zdjelice, onih mjesta na tijelu koja nose tu masu u vožnji. Stoga Prologo nudi sjedala različitih širina i oblika, posebno vodeći računa o presjeku sjedala koji može biti ravan, lagano zakrivljen ili zaokružen (što se osobito ističe u kataloškom prikazu svakog sjedala), pa tako omogućuje izbor vozačima sa različitim razmakom sjednih kostiju da im sjedalo daje potreban oslonac pri raspoređivanju pritiska na sjednu površinu tijela. Širina sjedala određuje se preko nekoliko podataka o tijelu vozača: razmaku sjednih kostiju, tjelesnoj masi vozača i fleksibilnosti kičme.

Iako zvuči kao da ćete zbog toga morati posjetiti svog liječnika, nije tako komplicirano: u trgovini treba obaviti test uspomoć MyOwn fitting sustava, pa zatim razmotriti izbor sjedala koji se otvara nakon rezultata testa.

PAS system

PAS (perineal area system) sprečava utrnutost i ukočenost sjedne površine zahvaljujući posebno oblikovanoj pjenastoj ispuni koja to područje ne pritišće i ostaje u istom obliku kroz godine.

Zbog kompaktnije građe nego kod sjedala sa izrezom, Prologo sjedala tokom godina ne gube originalne performanse zbog izobličenje, pa se tokom vremena ne povećava napetost mišića u regiji križa i kičme.

ESD Ergo Shape

Ergo Shape Design je primjenjen na svom modelima Prologo sjedala. Ergonomski oblik dobiven je uskim prednjim dijelom koji se u oštroj krivulji širi kako bi dao potporu sjednim kostima, ne smetajući pri tome nogama tokom pedaliranja.

Active Density

Odnosi se na sustav osnovne ispune različitih gustoća i tvrdoće kako bi se na različitim područjima sjedala razvila odgovarajuća potpora uz najveću udobnost i najmanji pritisak. 

Rails

Prologo na svojim sjedalima koristi tri materijala za konstrukcijsku osnovu:

 NackRail koji je nano karbonska cijev ovalnog presjeka 7x9,3mm kako bi pružio maksimalan kontakt sa cijevi sjedala uz najmanju težinu. Krajnji high-tech materijal i primjena koja donosi najbolje performanse i najmanju težinu.

Drugo rješenje je TiroX Rail, aluminijske cijevi iz aeronautičkih legura, optimalan omjer elastičnosti, trajnosti i težine izvrsno podnosi stres koji se javlja na spojnim mjestima.

T 2.0 Rail je treća varijanta „šasije“, vječni i neuništivi krom-molibden tvrdoće 39 (HRC 39) materijal koji ima najbolja svojstva uz malo povišenu težinu.

CPC

Popis tehnoloških postupaka i rješenja kod Prologo sjedala je dugačak i mnogima zamoran, ali još jedno rješenje je vrijedno svake pažnje: radi se o rješavanju problema klizanja po sjedalu koje utječe na poziciju pa tako i na efikasnost pedaliranja.

Prologo to rješava upotrebom patentiranog 3D materijala pod imenom CPC, specijalno oblikovanih silikanskih čunjića, dakle, šupljih valjčića otvorenih u smjeru pritiska na njih. Na taj način klizanje je trajno rješeno, a također i prozračivanje sjedne površine kao i odvođenje vlage sa sjedala.

Rješenje je primjenjeno i na rukavicama koje imaju isti problem, kao i na sjedalima i rukavicama vozača Formule 1, a ni  vojska nije propustila iskoristiti taj fantastičan materijal. 

Komentari

Napišite Vašu rezenciju proizvoda

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Nema komentara. Budi prvi!

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte prije ostalih sve o ekskluzivnim ponudama, sniženjima i novostima u našoj ponudi.