PRIPREMI SVOJ BICIKL NA VRIJEME

Blog

SIXS – druga koža sportaša

Datum objave: 16. 06. 2016.

Prije sedamnaest godina, u blizini Ravenne, počela je radom mala tvornica specijalne trikotaže osmišljavajući rublje za sportaše. Spoj bavljenja sportovima i izvanrednog poznavanja tekstilne tehnologije koje su zaposleni iskazali urodilo je početnom ponudom od svega šest artikala koji su firmu lansirali na preko tisuću prodajnih mjesta.

Od tih dana, asortiman je dvadesetak puta proširen, a nama je najinteresantniji onaj biciklistički. Svi znamo koliko je odjeća u sportu važna, kako za udobnost i funkcionalnost, tako i za očuvanje zdravlja. Današnji dosezi novih tehnologija materijala i proizvodnje doveli su sportsko rublje u područje high techa, pa zaista možemo govoriti ne samo o rublju, već o stvarima koje dopunjuju i poboljšavaju funkciju kože, bilo da se radi o hlađenju, grijanju ili svim svojstvima kože u kojima rublje postaje funkcionalni dio kože.

Pa, što je toliko važno, drugačije, u rublju SIXS? Odgovor je jednostavan, ali do njega se dolazilo dugo i teško: radi se o „Original Carbon Underwear“ tehnologiji, materijalu i načinu spajanja materijala do mješavine sirovina u kojima je karbon. Taj je materijal patentiran i čini SIXS rublje jedinstvenim na svijetu. Rezultat je dugogodišnjg istraživanja i postignuća u vidu precizne mješavine vlakana upredenih na poseban način kako bi materijal pružio do sada neviđena svojstva potrebna sportašima tokom aktivnosti.

Tako ispreden materijal omogućuje najefikasnije odvođenje tjelesnih tekućina sa površina kože na vanjsku stranu materijala, putem zona male gustoće koje se izmjenjuju sa zonama niskog pritiska materijala na kožu.

To čudnovato svojstvo osigurava osobinu važnu za sportaše: potpunu termoregulaciju i optimiziranu prozračnost rublja u svim uvjetima korištenja. Takva struktura materijala može se postići kombinacijom specijalnog načina tkanja sa tehničkim vlaknima, pa je proizvodnja materijala koji bi oponašali to svojstvo gotovo nemoguća.

Zone niske gustoće stvorene su upotrebom karbonskih vlakana, koje uz svojstva najveće izdržljivosti i trajnosti, kao i najmanje težine imaju svojstvo najbolje termičke izolacije poznate iz upotrebe za izradu astronautskih odjela. Finoća tih vlakana koja su praktički nevidljiva ljudskom oku omogućuje stvaranje mikro udubina koje kanaliziraju znoj na putu prema površini materijala, pa tako koža ostaje suha. Druga vlakna u tkanju su spojena u „Dryam“ pređu, čija osnova je poliamid i poliuretan. Dryam materijalu dodaje svojstvo termoregulacije, vodoodbojnosti, podatnosti i rastezljivosti, a rublje od tog tkanja zadržava formu i ne deformira se.

Ulog u razvoj i stvaranje visokotehnoloških materijala previsok je da bi se izrada izmjestila na daleki istok i tako postala meta industrijske špijunaže. Stoga je svaki proizvod kolekcije SIXS potpuno izrađen u Italiji.

Osobine SIXS rublja

Termoregulacija

Carbon underwear je termoregulacijski pobjednik: materijal na prvom mjestu u odvođenju topline, iza kojeg je PES (Polyethylene succinate), tip poliesterskog tkanja. Ljestvicu nastavlja vuna, pa zatim najlon i pamuk, koji iako često spominjan kao najugodniji ljetni materijal najmanje pomaže tijelu da preživi prekomjernu toplinu. 

Prozračnost

Patentirano SIXS tkanje sa polipropilenskim vlaknima u tkanju daje savršenu kombinaciju niske apsorpcije tekućina kao i njihov najbolje isparavanje. To znači da materijal ne upija znoj već ga kanalizira na vanjsku stranu materijala na kojoj znoj isparava pa koža ostaje suha. Kako znoj ne ostaje na koži, nema vremena za stvaranje bakterija i razvoj neugodnih mirisa, iritacija i drugih neugodnih posljedica dugotrajno vlažne kože. Također, jako važna osobina SIXS rublja je da se nakon pranja izuzetno brzo suši, a to je omogućeno upravo opisanim osobinama. I opet, Carbon underwaer ima najpovoljniji indeks prozračnosti: u odnosu na PES bolji za 28%, od najlona za 29%, a on vune i pamuka za 40, odnosno za 46%!

Težina

SIXS Carbon underwear je specifično najlakši materijal podesan za rublje na svijetu:  sa težinom od svega 0,92 gr/cm² je na prvom mjestu, a redom iza njega su vuna, PES i pamuk, sa težinama od 1,32 do 1,54 gr/cm².

Upojnost

Koliko pojedini materijal može upiti vlage i tako dugotrajno biti vlažan, težak, neugodan i podložan razmnožavanju bakterija? Vuna je najneugodniji materijal sa indeksom 13,90, pamuk sa indeksom 7,3, najlon sa 2,1, PAS ima indeks 0,72, a Carbon underwear svega 0,11!

Komentari

Napišite Vašu rezenciju proizvoda

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Nema komentara. Budi prvi!

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte prije ostalih sve o ekskluzivnim ponudama, sniženjima i novostima u našoj ponudi.