RADNO VRIJEME TIJEKOM PRAZNIKA I BLAGDANA

Blog

Tacx Flux - high tech smart trenažer po prihvatljivoj cijeni!

Datum objave: 16. 01. 2017.

Ovim modelom smart trenažera Tacx još jednim modelom doprinosi  društvu tehnološki najnaprednijih trenažera svjetske ponude. Osnovna značajka Fluxa je direct drive, što znači da lanac bicikla direktno pogoni trenažer bez posredstva stražnjeg kotača. Najbolja vijest je njegova cijena koja je najpovoljnija u klasi. Kako funkcionira i što sve nudi u upotrebi, testirali smo na jednom primjerku.

ŠTO JE U KOMPLETU?

Pakiranje Fluxa je tako temeljito i kvalitetno da biste poželjeli takav paket za slanje kristalnog lustera poštom. U osnovi, Flux treba sastaviti tako da mu spojite prednji oslonac u obliku slova V na tijelo koje sadrži motor, zamašnjak i glavčinu. Brzo, jednostavno i bez mogućnosti za pogrešku! Nakon spajanja spomenutih osnovnih dijelova, potrebno je montirati stražnji lančanik, točno onakav kakav želite, tj. onaj koji odgovara sustavu mjenjača na vašem biciklu. Nakon što ste montirali lančanik i spojili bicikl pomoću stražnjeg zatvarača, ostaje vam da trenažer spojite strujnim kablom u 220V mrežu. Na desnoj strani kućišta zamašnjaka vidjeti ćete tri LED diode koje signaliziraju Bluetooth smart povezanost, ANT+ vezu i uključenost u strujnu mrežu.

Smisao SMART trenažera je kontrola otpora i kontrola snage u vožnji, a oni te funkcije obavljaju automatski, i to uglavnom na dva načina:

  • ERG mode omogućuje korisniku da trenira u unaprijed postavljenom režimu snage. To znači da će trenažer – bez obzira o izabranim prijenosima – uvijek pružati otpor ekvivalentan utrošku snage koju ste izabrali.
  • Drugi, simulacijski mod je onaj koji rekreira uvjete na terenu: uspone, spusteve, tempo vožnje ili sve one koje su prisutne na nekoj trasi. Potrošnja snage je promjenjiva i može se regulirati mjenjanjem prijenosa.

Trenažeri nove generacije jako dobro rekreiraju uvjete na cesti, i to tako da vjerno oponašaju inerciju pri ubrzavanju kao i pri kočenju. Da bi to bilo vjerno izraženo, oni moraju imati zamašnjake koji su teški.

Tacx Flux ima zamašnjak koji kombinacijom efektivne i virtualne mase ima težinu od 17 kg, pa uspjeva dobro oponašati ubrzavanja i kočenja kao na cesti.

POVEZIVOST

Tacx Flux poveziv je kućnim patentom koji su drugi proizvođači posudili od njih, a to je Ant+FE-C.

Flux podržava slijedeće načine povezivanja i kontrolne standarde:

  • ANT+ FE-C Control: kontrola trenažera putem ANT+ iz aplikacija i glavnog uređaja
  • ANT+ Power Meter Profile: ista veza kao standardni ANT+ powermeter
  • ANT+ Speed/Cadence Profile: uređaji koji ne mogu komunicirati po powermeter profilu, na ovaj način će prenijeti info o brzini i kadenci na vaš smart sat ili ciklokompjuter
  • Bluetooth Smart Control: nestandardizirana bluetooth veza kojom komunicira trenažer i vanjske aplikacije ili uređaji
  • Bluetooth Smart Power Meter Profile: standardna veza koju koriste BLE powermetri
  • Bluetooth Smart Speed/Cadence Profile: prijenos podataka o brzini i kadenci sa BLE kombiniranim standardnim senzorom

Ova lista mogućnosti u načinima i standardima povezivosti jasno pokazuje da ćete Tacx Flux moći upariti sa nezavisnim proizvođačima softvera kao što su Zwift ili Garmin.

VOŽNJA U STANU

Tacx Flux nešto je glasniji od Tacx Neo modela, ali i cijena opravdava nešto manje tehnologije za dampiranje vibracija i zvuka općenito. Ne želimo reći da je Flux bučan, na koncu, usporedili smo ga sa najtišim trenažerom na tržištu! K tome, uključite li ventilator u neposrednoj blizini mjesta na kojem vrtite Flux, jedva ćete ga čuti!

Nakon povezivanja i kalibracije pokrenuli smo Flux i začudili se u sličnosti sa Neom: njegovu točnost nismo mogli testirati, ali dojam u treningu je gotovo isti, dinamika i živost je ista, a nakon nekog vremena ipak se osjeti latentni šum koji – za razliku od Nea – počinje davati do znanja da niste na cesti. Međutim, ono što čini praktičnu razliku do konkurencije (pa makar i one iz iste kuće) je cijena. Flux će biti teško zaobiđen trenažer svakom ozbiljnijem rekreativcu ili natjecatelju koji ima namjeru uštedjeti razliku do Nea.

 

Komentari

Napišite Vašu rezenciju proizvoda

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Nema komentara. Budi prvi!

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte prije ostalih sve o ekskluzivnim ponudama, sniženjima i novostima u našoj ponudi.