Novi Cube 2023 modeli

Blog

Tacx Smart trenažer i Zwift – budućnost počinje!

Datum objave: 20. 09. 2016.

Iako se čini kako će ova sezona lijepih dana potrajati dugo, bliže se jesen i zima a vožnje će se većinom s cesta preseliti u stanove. Održanje forme i usađena potreba za druženje s biciklom biti će olakšano uz korištenje dobrog trenažera na kojem će vrijeme provedeno u vožnji biti zanimljivo, korisno i zabavno. Istražili smo što trebate da bi tako i bilo.

Razvoj komunikacijskih i informatičkih tehnologija s jedne i „smart“ trenažera s druge strane, omogućuje nam je da vrijeme provedeno na trenažeru bude provedeno onako kako smo oduvijek željeli, a korisnost tog vremena višestruko veća nego u vremenima trenažera sa magnetskom regulacijom otpora s kojeg smo gledali kroz prozor i slušali proteste ukućana zbog iritantne buke.

Model Tacx Genius Smart kojeg smo koristili u ovom prikazu pripada novoj generaciji interaktivnih trenažera. Ukratko – i za početak sasvim pojednostavljeno – sjednete na bicikl, na zaslonu laptopa gledate stazu i suparnike na njoj, a vaš trenažer na pojavu uspona na stazi povećava otpor okretanju, a na pojavu nizbrdice ubrzava vaš stražnji kotač iako ste prestali okretati pedale.

Uz to, vi ste u stalnoj situaciji natjecanja sa suparnicima koje se odvija u realnim vrijednostima u super realističnom prikazu. Za simulaciju terena i natjecanja koristili smo software Zwift, najnapredniji u segmentu simulacijskih prikaza koji vam rekreira stvarnost terena i podastire podatke o trenutnim vrijednostima koje u toku vožnje ostvarujete, kao što se kasnije njima možete poslužiti za analize i napredovanje.

Spomenuti trenažer opremljen je najnaprednijom varijantom motorne kočnice na tržištu i pruža najrealističnije ponašanje bicikla u zavisnosti od promjene profila staze u okvirima od 20%-tnog uspona do 5%-tnog spusta.

Komunikaciju sa vašim smartfonom ili tabletom ostvaruje koristeći ANT+ i Bluetooth veze. Performanse vožnje možete vidjeti na više uređaja istovremeno, npr. na smartfonu, ciklokompjuteru ili smart sportskom satu. Tacx vam tako nudi mogućnost izbora i jednostavnost upotrebe.
Ako spomenuti trenažer nije povezan sa nekim od nabrojenih uređaja, možete ga koristiti kao fluid trenažer, što znači da on automatski prepoznaje ritam vožnje: uz povećanje broja okretaja pedala njegov otpor raste, a sporijim pedaliranjem otpor pada.

Iako Tacx nudi pregršt vlastitih programa za treniranje i rekreaciju na svojim smart trenažerima, odlučili smo se za nezavisni Zwift program treniranja. Na to nas je potakao strelovit uspjeh tako nazvane američke ekipe multinacionalnog i multidisciplinarnog sastava četiriju osnivača koji su shvatili ulogu virtualizacije stvarnosti za ljude koji su vezani za poslove i obaveze ali također svjesne vrijednosti fitnessa, rekreacije, sporta i socijalnih veza.

Slijedeći jednostavnu praksu dobro dizajniranih porizvoda, za dvije minute smo trenažer „postavili na noge“. Za taj dio je potrebno zategnuti dva vijeka i tako ugraditi motor u okvir sa sklopivim upornicama. U kutiji je još podloga za prednji kotač, zatvarač za stražnji kotač i strujni kabl za spajanje na mrežu 220V.  Odlučili smo se iskoristiti potencijal trenažera u potpunom opsegu, pa smo bicikl povezali sa trenažerom putem ANT+ modula i kontrolnim elementom kojeg se jednostavno i bez alata montira na volan bicikla, a dostupan je u paketu T2990 Tacx Trainer software 4, Advanced. Tako smo postigli konfiguraciju u kojoj umjesto skromnijih mogućnosti povezivanja sa smartfonom ili tabletom, naš laptop očitava i regulira parametre vožnje. K tome, takva konfiguracija nudi vam reprodukciju dužih videa u HD ili Blu-Ray kvaliteti, a ponašanje i pobuda motora na otpor dolazi direktno iz profila staze na zaslonu.

Povezivanje trenažera i programa simulacije Zwift treba izvesti u nekoliko jednostavnih koraka koje pratite na zaslonu laptopa. Zwift u ponudi ima razne staze različitih duljina i profila, pa je izbor na vama. Motivirajuće je što na zaslonu pratite imena biciklista koji su ostvarili isti izbor i sa kojima zapravo vozite istovremeno i sa njima se natječete. Možete pratiti prolazna vremena i plasman i stalno imati uvid u podatke o svojoj vožnji. Rekapitulacija treninga je vizualno pregledna i iznad svega korisna jer putem pregleda podataka možete vidjeti vlastiti napredak i korigirati ga.

Realističnost rekreirana uvjetima iz stvarnosti je sveobuhvatna: motor kalkulira otpor zraka i trenje guma po cesti, težinu vozača i pritisak u gumama kao i brzinu vjetra, visinu i inerciju mase vozača također uzima u obzir pri doziranju opterećenja pogona. Iznenađuje glatka krivulja izmjene opterećenja koju trenažer postiže u vožnji. To je omogućeno korištenjem dinamičke kontrole sile otpora motora, pa je ubrzavanje i penjanje iznenađujuće realistično. Tokom spuštanja koje vozite na zaslonu, ako zaustavite pedale, stražnji kotač dobiva na brzini – baš kao što bi se desilo i na cesti.  

Kadenca je jedan od osnovnih pokazatelja osposobljenosti biciklista. Genius Smart očitava je bez senzora, putem senzorske razlike u potisku na pedale, odnosno prijenosom tih razlika na motor, pa je kao podatak o „okretnom momentu“ vozača uvijek na zaslonu. Jednostavno i vrlo korisno.

Dopuštaju li vam okolnosti u stanu priključenje laptopa na televizor, ta mogućnost će realističnost treninga izrazito pojačati zbog velike slike.

Ukratko, loše prognoze vremena ne moraju više značiti prestanak pravih vožnji, a povratak u formu tokom proljeća može biti tek uspomena na dane bez virtualne biciklističke stvarnosti.  

Komentari

Napišite Vašu rezenciju proizvoda

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Nema komentara. Budi prvi!

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte prije ostalih sve o ekskluzivnim ponudama, sniženjima i novostima u našoj ponudi.