PRIPREMI SVOJ BICIKL NA VRIJEME

Blog

Tri sloja – za zdrave zimske vožnje!

Datum objave: 25. 10. 2016.

Ljudsko tijelo tijekom fizičkih napora proizvodi veliku količinu energije. Velik dio proizvedene energije je toplinska energija – približno tri četvrtine - , pa je potrebno pobrinuti se oko reguliranja tjelesnih potreba pri oslobađanju te energije kako bismo zadržali zdravlje organizma u balansiranoj mikroklimi stvorenoj takvim okolnostima.

PRAVILO TRI SLOJA

Pravilo troslojnog oblačenja tokom napora u hladnijem dijelu godine polazi od činjenice da je osnova održanje tjelesne temperature ujedno i osnova zdrave aktivnosti i ugode koja je treba pratiti.

To postižemo korištenjem odjeće koja ima sposobnost prenosa vlage (znoja) od kože prema vanjskoj površini odjeće, kako bi površina kože ostala suha i tako mogla sačuvati tjelesnu temperaturu.

1. Unutarnji sloj – uz kožu

Taj proces započinje u kontaktu odjeće sa prvim slojem, tzv. „base layerom“ o kojem ovisi uspješnost cijelog procesa. Njegova važnost je višestruka: mora biti sposoban upiti što veću količinu znoja, zadržati antibakterijska svojstva i biti ugodan u dodiru sa kožom.

Može biti izveden na više načina (bešavno tkanje, mrežasto tkanje itd.), od materijala posebno namjenjenih za tu vrstu rublja, u što se ubrajaju i materijali sa udjelom karbona ili poliuretanskih slojeva zbog zaštite od prodora vjetra i odlične antistatičke zaštite.

Izbor base layera ovisi o vremenskim uvjetima, a u ponudi je rublje načinjeno od laganih superelastičnih materijala za umjereno tople ili tople dane, preko rublja od tehničkih materijala za teže napore i hladnije dane. Takvi komadi odjeće izvrsno odvode znoj od kože i čuvaju toplinu tijela, a kožu od mogućih mehaničkih oštećenja zbog omekšane površine kože koja nastaje znojenjem.

2. Srednji sloj – majice i hlače

Drugi sloj čine majice i hlače.

Taj sloj odjeće funkcionira kao toplinski izolator između tijela i vanjskog sloja odjeće, čuva toplinsku energiju tijela ali i dozvoljava polagano prozračivanje koje ubrzava isparavanje znoja s unutarnjeg sloja odjeće i tako pomaže u očuvanju osjećaja suhoće.

Izbor srednjeg sloja ovisiti će o dnevnim okolnostima, pa za hladnije dane treba izabrati majice i hlače od termo materijala.

3. Treći sloj – jakne i hlače

Treći, vanjski sloj je najvažniji u ulozi obrane od prodora kiše, vjetra ili snijega. U tako nepovoljnim uvjetima prijetnja zdravlju i tjelesnim mogućnostima je vrlo bliska ukoliko vanjski sloj ne uspije zaštiti tijelo od naglog i dugotrajnog gubitka energije.

Ti se slojevi najčešće proizvode iz laminiranih membranskih materijala.

U našoj ponudi pronaći ćete mnoštvo jakni i termo hlača koje su proizvedene iz elastičnih i dišućih materijala kako bi zadržali potpunu slobodu kretanja, jednosmjernu prozračnost i ugodno nošenje. Korištenje hlača i jakni različitih težina i debljina materijala osigurati će svakom biciklistu optimalno održanje tjelesne temperature potrebne za održanje zdravlja, postizanje rezultata i osjećaj ugode tokom vožnji.

  Dopuna – navlake za ruke i noge

Izuzetno iskoristivi dodaci za jesenje i zimske dane su navlake za ruke i noge koje su dopuna majicama i hlačama sa kratkim rukavima i kratkim nogavicama koje možemo koristiti u dijelovima dana kada je hladnije. Međutim, ljudi osjetljivi na hladnoću na rukama i nogama mogu ih koristiti i ispod odjeće sa dugim rukavima kao dodatak u zaštiti od hladnoće.

  Zaštita stopala

Poznato je da su toplinski gubici na ekstremitetima najbrže uočljivi i vrlo neugodni. Pothlađivanje stopala –  koja su izuzetno izložena u zimskim vožnjama izbjeći ćemo korištenjem gamaša koje se nose preko obuće. Pri izboru modela trebamo voditi računa o potrebnom stupnju zaštite od hladnoće, a ako planiramo voziti i po snijegu ili kiši, tada one moraju biti uz zaštitu od hladnog vjetra i  vodonepropusne.

Za jesenje dane i zaštitu od vjetra nudimo i sasvim laganu i lako primjenjivu zaštitu u obliku tankih navlaka koje štite stopala od vjetra i tako čuvaju toplinu nogu.

Savjet: ako je moguće, pri izboru modela i veličina gamaša najbolje je biti u onoj obući na koju ćete gamaše i nositi. Tako ćete biti sigurni da će veličina odgovarati!

Onim biciklistima koji se ne odvajaju od bicikla niti na jedan dan, savjetujemo nabavku zimskih biciklističkih cipela. One su najbolji izbor za zaista hladne dane i učestalu upotrebu jer izoliraju noge od hladnoće na najbolji način.

  Zaštita ruku

Uz stopala, ruke su najizloženije gubitku hladnoće tokom bicikliranja. Izbor rukavica za hladnije dane najviše ovisi o ososbnim potrebama i osjetljivosti na hladnoću koji jako varira.

Stoga je izbor materijala i debljine rukavica vrlo širok, ali za izrazito hladne dane ipak postoji univerzalni način očuvanja toplih ruku: primjena logike višeslojnosti i na rukama je odlična, pa je nošenje jednog para tankih fleksibilnih ispod vjetronepropusnih vanjskih rukavica jamstvo za zdravu i ugodnu vožnju.

  Zaštita glave

Tanka potkapa od tehničkih materijala izvrsno će sačuvati glavu od vjetra, a za slučaj kiše ili snijega to će učiniti navlaka za kacigu.

Zaštita lica sigurna je uz vunene maske koje izvrsno štite od naleta vjetra, kiše, mraza ili snijega. Za duge vožnje ili vrlo hladne dane preporuka je za nošenje potkape koja štiti cijelu glavu i vrat (grlo) od hladnoće i vlage.

Posebno osjetljivi dio glave su oči, pa ih treba štititi naočalama.

Snijeg i vjetar neće biti prepreka dobroj vidljivosti uz naočale koje dobro pristaju licu. 

Komentari

Napišite Vašu rezenciju proizvoda

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Nema komentara. Budi prvi!

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte prije ostalih sve o ekskluzivnim ponudama, sniženjima i novostima u našoj ponudi.