Novi Cube 2023 modeli

Blog

Vidi i budi viđen!

Datum objave: 26. 09. 2015.

Važnost osvjetljenja na biciklu tako je jasan pojam da ga ne treba posebno isticati. Pa ipak, saznanje o razlozima i broju ozlijeđenih i stradalih biciklista govore da upozorenja i podsjećanja na tu temu nikad nije dovoljno. Lampe su vrlo male i lagane ...

Na tragu teme prethodnog bloga, vođenje računa o vlastitoj sigurnosti u prometu uvijek je zadatak samih biciklista. Prilagodba uvjetima u prometu čak je i zakonska obaveza, ali te formulacije brige o sigurnosti postajemo svjesni tek pri susretu sa Policijom i kažnjavanjem u slučaju vožnje na biciklu koji nije osvjetljen u skladu sa Zakonom, odnosno, „nije prilagođen uvjetima u prometu“.

Motivi za pravilnim osvjetljenjem ipak bi trebali biti bazirani na saznanju o mogućim posljedicama po naše zdravlje ili život. Danas nam tržište nudi nebrojenu količinu vrlo dobrih i pristupačnih lampi i svjetiljki koje tome odlično služe.

Pri izboru bicikla budući vlasnik bi svakako trebao voditi računa o svrsi kupovine, a bicikl izabrati u skladu sa potrebama. Za gradske relacije, svakodnevne odlaske na posao ili u školu, bicikl će trebati dobro i pouzdano osvjetljenje koje će raditi tokom gotovo svake vožnje. Najprimjerenije osvjetljenje tim potrebama je skoro uvijek već na novom gradskom biciklu, i u pravilu je najbolje rješenje.

U primjeru Cube Town bicikla, radi se o sustavu lampi i najboljeg načina napajanja za gradske relacije, ili za svaku upotrebu koja je u skladu sa namjenom takvog bicikla. Napajanje lampi je u prednjoj glavčini koja proizvodi struju tokom vožnje. Napredniji sustavi kao ovaj iz primjera,zadržavaju mogućnost napajanja lampi strujom i u stajanju, što je važno ako se zaustavimo na semaforu ili iz nekih drugih razloga. Prednost takvog sustava je u minimaliziranju održavanja i brige oko sigurnosti, jer osvjetljeni ste – ako to želite – čim bicikl krene, uz mogućnost isključivanja osvjetljenja u uvjetima u kojima ono nije potrebno.

Za sve rekreativne ili sportske bicikle, u pravilu je osvjetljenje potrebno nabaviti naknadno. Razmišljanje o modelu, veličini, obliku ili načinima montaže trebali bismo započeti tek kada odlučimo o jednoj – za gradske bicikliste – dodatnoj opciji: trebamo li sebi osvjetliti put, ili trebamo osvjetliti i bicikl na tom putu? Za one koji voze izvan gradskih ulica koje jesu osvjetljene javnom rasvjetom, izbor će biti između lampi koje osvjetljavaju bicikli i put, jer vanjske rasvjete -  najvjerojatnije nema ili nije dovoljna da osigura potpunu sigurnost.

Za pozicioniranje bicikla na prometnicama ponuda se kvalitativno poboljšala i proširila širokom upotrebom LED osvjetljenja. Svaka od njih nudi više načina rada, od stalnog svjetljenja preko nekoliko načina treptanja koje služi uštedi energije ali i podizanju pažnje okolnih vozača na trepčuće svjetlo.

Lampe su vrlo male, lagane, a baterije u njima traju desetak puta duže nego u halogenim lampama pa je briga oko funkcioniranja svedena na minimum. Snaga i točkasta priroda LED osvjetljenja je nevjerojatna i osigurava vidljivost na udaljenostima od stotinjak metara.

Za kupce koji žele ujednačen design usklađen sa bojama bicikla, lampe iste tehnologije i razine kvalitete postoje u setovima.

Za bicikliste koji su čestu uz kompjuter, proizvođači su napravili lampe sa baterijama punjivim putem usb priključka na kompjuteru. Rješenje je izuzetno praktično i, ako ste poslom ili bilo kako drugačije vezani uz kompjuter stoga i stalno dostupno.

Za brdske bicikliste ili vozače maratona i dugih ruta, svjetlo je od osobite važnosti. Sigurnost vožnje po šumskim ili planinskim stazama u predvečerje ili tokom noći je nemoguće ako ne vidite put, i to tako da dobro i sa sigurnošću znate kuda idete i ne riskirate previd neke prepreke. Za njih je Cube razvio lampu koje se nebi posramio niti automobil za rally utrke! Snop svjetlosti iz nje skenira teren do najmanjeg detalja pa je vožnja sigurna i pri velikim brzinama. Snage svjetla 850 lumena, sa mogućnošću nošenja na biciklu, glavi ili kacigi, ima punjivu li-ion bateriju u vodonepropusnom aluminijskom kućištu.

I na kraju, ako imate bicikl sa klasičnim dinamom a svjetla vam je nedovoljno i osjećate se nesigurno, razmislite u ugradnji dinamo glavčine i novoj lampi retro designa sa LED diodama. Takva obnova bicikla donijeti će vam odličnu vidljivost i sigurnost, a vožnja će biti brža i tiša, bez zvrndanja kotačića dinama po gumama....

Komentari

Napišite Vašu rezenciju proizvoda

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Nema komentara. Budi prvi!

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte prije ostalih sve o ekskluzivnim ponudama, sniženjima i novostima u našoj ponudi.