Uštedi 20% na CUBE MTB, Hardtail i Full-Suspension biciklima

Blog

Zašto ženski bicikl?

Datum objave: 02. 04. 2024.

Ženski bicikl. Ono što Vam sigurno prvo “padne na pamet” je gradski bicikl tipa Pony, u Barbie roza boji. Slobodno sklonite tu misao.

Danas su ženski bicikli jednaki biciklima namijenjenim muškarcima, ali ipak malo drugačiji, i malo ljepši… Ženski bicikl možete pronaći u svim standardnim kategorijama: cestovni, gradski, trekking, gravel, brdski, fitness i električni bicikli.

Geometrija i ergonomija

Ono u čemu se ženski i muški bicikl uvelike razlikuju jesu geometrija i ergonomija. Biomehanika i anatomija ženskog i muškog tijela nisu jednake, stoga je vrlo logično prilagoditi bicikl obilježjima tijela.

Vrlo često će ženama muški bicikl biti “predugačak” bez obzira što će isti taj bicikl odgovarati muškarcu iste visine. Bicikli namijenjeni ženama imaju “nižu” i “kraću” gornju cijev okvira, tako će ruke biti bliže volanu te je manja vjerojatnost bolova u vratu. Na volanu ženskog bicikla nalazit će se i “gripovi” koji su ergonomski prilagođeniji ženama. Samim time je i upravljivost puno efikasnija.

 

 

Žensko sjedalo

Sjedalo na biciklu nikako nije univerzalna stavka, bez obzira na spol vozača. Većina žena se žali na neudobnost tijekom vožnji, što ih u konačnici i “odvuče” od vožnji biciklom. Kod žena je u pravilu potrebno šire sjedalo zbog anatomski širih kukova, u usporedbi s muškarcima. Najsigurnija metoda odabira sjedala je otisak sjednih kostiju zdjelice, tu uslugu možete isprobati u svakom malo opremljenijem biciklističkom dućanu. Gotovo svaki od tih dućana će imati i testna sjedala koja možete isprobati te se nakon toga odlučiti za kupovinu. Kod isprobavanja sjedala vrlo je važno probati ga u realnim uvjetima.

Ženska odjeća

Zato što želite dobro izgledati?! Ne, nije samo to u pitanju. Iako je i to vrlo važan faktor.

Prioritet prilikom kupovine odjeće treba biti funkcionalnost i udobnost, a zatim izgled. Sva tri faktora su na neki način i povezana. Ono čime se trebate voditi prilikom kupovine odjeće jest kvaliteta preko kvantiteta.

Ako kupujete biciklističku odjeću na muškom odjelu, vrlo vjerojatno će Vam svaki komad odjeće biti nekako predugačak ili preširok. Biciklistička odjeća mora biti pripijena uz tijelo, inače neće ispuniti svoju svrhu.

Kod hlača s podstavom to je još naglašenije, ako nisu uz tijelo postoji velika mogućnost žuljanja. Ženske hlače imat će i ergonomski oblikovanu podstavu koja će to prevenirati.

Ženska obuća

Žensko stopalo je u pravilu nešto uže od muškog stopala, stoga nije loše odabrati biciklističku obuću ženskog kalupa. Neodgovarajući kalup ili veličina biciklističke cipele mogu voditi do žuljeva, loše cirkulacije pa tako i osjećaja “trnjenja” stopala.

 

 

Zbog porasta ženskih korisnica, danas su se mnogi brendovi posvetili i ženskoj publici, a neki u potpunosti; poput brenda Liv.

Newsletter

Prijavom na naš Newsletter darujemo te promotivnim kuponom za 10% popusta na kupnju u web shopu. Prije od ostalih saznaj o ekskluzivnim ponudama, sniženjima i novostima u našoj ponudi.