RADNO VRIJEME TIJEKOM PRAZNIKA I BLAGDANA

Blog

Život na kiši

Datum objave: 16. 10. 2015.

Vožnja po kiši dio je života na biciklu, bez obzira na doba godine. Neki vozači je mrze, neki vole, ali treba se pripremiti za nju, kako sebe tako i bicikl. To je pitanje sigurnosti, zdravlja i, čuvanja vašeg bicikla. Na koncu konca, sići s bicikla blatnjav i mokar, uz zahrđale komponente na biciklu i nije neki image. 

Kišne jakne

Najvažniji dio kišne opreme za vozače. Dobra nepropusna kišna jakna čuva tijelo suhim, a to istovremeno znači da čuva i tjelesnu toplinu.

Bilo bi dobro da je jakna napravljena od membranskog materijala kako bi bila nepropusna za kišu, ali istovremeno sposobna odvoditi tjelesnu vlagu na svoju vanjsku stranu.

Ponuda jakni namjenjenih zaštiti od kiše je široka, a izbor zavisi od načina oblačenja: ako je namjenjena nošenju preko redovne odjeće treba biti komotna, a jakne koje su vodonepropusne i imaju toplinsku zaštitu, neka budu u vašoj stalnoj konfekcijskoj veličini.

Blatobrani

Kod biranja blatobrana trebate paziti da izaberete one koji su dizajnirani da brane od kiše. Naime, ogroman dio blatobrana služi zaštiti od blata, ali voda se ponaša drugačije kad se odvoji od gume. Kišni blatobrani prate konturu kotača i dugački su kako bi pokupili vodu s guma i tako spriječili da kapi završe na vašoj odjeći ili tijelu.

Ukoliko iz „stilskih“ razloga ne volite blatobrane jer mislite da oduzimaju sportski image vašem biciklu, razmislite o Rie:sel  dizajniranim blatorbranima: montirate ih tek u trenutku kad postanu neophodni, i skinete ih kad budu nepotrebni.

Ako vam se dopadaju, odaberite neki od pregršt odlično oslikanih i osmišljenih komada!

Za one vozače koji biciklom idu na posao ili ga trebaju za svakodnevni prijevoz, klasično oblikovani blatobrani su neophodni. Polisport model Georgia nudi se u više varijanti, za kotače 26“ ili 28“, a obje veličine u finišima chrome ili crni. Oni su izvrsna zaštita od kiše ili bilo čega preko čega ćete prijeći svojim gumama. Ako ste korisnik bicikla sa uskim gumama, (23-28mm), istu funkciju obaviti će set blatorbrana Crud Roadracer MK2.

Kišne hlače

U sezoni kiša, spremljene u ruksak ili torbu na biciklu mogu vam spasiti radni dan. Za čas se obuku, a tako se i skinu, sve preko vaše redovne odjeće!

Za rekreativne i sportske vožnje gotovo da su neophodne jer bi vam se moglo dogoditi da cijeli dan provedete u mokrim hlačama, što je neugodno, ali  još više nezdravo. Dodatna korist može bit ako su vam hlače dodatak vidljivosti u danima kad je svjetla sve manje.

Glava, ruke i noge

Imati navlaku za kacigu je korisno, pa ako se i rijetko odlučite da je upotrijebite, tada će vas spasiti! Vjetar i kiša jako pothlađuju glavu pa se to sprečava navlakom za kacigu. Reflektirajući dodaci i upozoravajuća boja navlake su tu da bi vidljivost bila veća.

Vozeći po kiši, morate osigurati oči, jer žmirkanje i brisanje očiju od kapi u vožnji može značiti da ćete previdjeti pravi trenutak za reakciju, pogotovo u prometu.

Zato, zaštitite oči naočalama sa prozirnim ili žutim lećama. Žuta boja leća podići će kontrast u vidnom polju, što je po tmurnom vremenu itekako korisno.

Ruke su osjetljive na gubitak topline, a mokra koža odvodi toplinu znatno brže nego suha. Rukavice koje će to spriječiti a pritome povećati prijanjanje uz rukohvate volana su dosjetljivo dizajnerane jer ih možete nositi direktno na rukama, ili preko zimskih termo-rukavica.

Nepropusne, lagane i dvostruko upotrebljive, izvrstan su dodatak za jesen i zimu.

Mokre noge nikome nisu ugodne a pogotovo su nepovoljne za zdravlje. Iako su navlake za noge dizajnirane za nošenje preko biciklističkih cipela, uglavnom stoga što nisu predviđene da se u njima hoda, navučene i preko druge obuće izolirati će noge od kiše i čuvati toplinu.

Vožnja djece

Vjetrobran koji se jednostavno montira na bicikl zaštiti će vaše dijete od vjetra i kiše i sačuvati mu zdravlje a prijevoz učiniti zabavnim.

Kabanica

Za one koji se po kiši uglavnom odriču vožnje na biciklu, preporučljivo je da u torbicu ili ruksak spreme kabanicu, jer krenuti po suhom vremenu ne znači da ćete po suhom vožnju i završiti. Lako se oblači, štiti dobro, a za kraće vožnje je spas od neugodno mokre odjeće.

Kišobran

Uobičajena zaštita od kiše, kišobran, može se koristiti i na biciklu, vozeći ga pri tome objema rukama. za ozbiljne kiše ovo rješenje će pokazati puno nedostataka, ali kao pomoć u nuždi će poslužiti odlično.

 

Zaštita bicikla

Bicikli su sve manje osjetljivi na kišu i sve što sa njom dolazi, ali malo više pažnje je ipak potrebno kako bi dugo funkcionirali dobro. To se prvenstveno odnosi na komponente prijenosa sa kojih voda polako ispire sredstva za podmazivanje, a to je dugoročno neprihvatljivo.  U ponudi su ulja za lanac i mehaničke djelove koja vodu podnose duže u nepromjenjenom stanju, pa je funkcija podmazivanja očuvana i kad su komponente mokre.

Poneka ulja su sintetička sa molekulama iste veličine, tzv. nano ulja, koja formiraju uljni film na metalnim površinama koji je znatno dugotrajniji. Ako primjetite da se lanac, mjenjači i lančanici oblažu talogom prašine i svega što se vremenom umiješa u uljni film na njima, operite ih sredstvima za čišćenje.

Sitne čestice zemlje i krutina na površinama lanca i lančanika utječu na rad komponenti, kao i na njihovu trajnost. Ta sredstva imaju sastav koji ne rastvara plastične dijelove komponenti, pa bi svakako trebalo za pranje koristiti njih umjesto nafte ili nekih priručnih tekućina koje će omekšati i onesposobiti npr. bužire ili kotačiće mjenjača. Odlična pomoć pri održavanju prijenosnih komponenti je čistač lanca koji najbolje očisti sve uz najmanju potrošnju deterdženta i najveće očuvanja okoliša.

Kako biste obavili sve to sami u garaži ili dvorištu, bilo bi dobro imati komplet kozmetike i četkica uz koje će bicikl biti zdrav i za kišnih dana.

Nikako ne treba zaboraviti na sigurnost u prometu: osvjetljen bicikl i biciklist je siguran u prometu, a ispravne i dobro odabrane gume su jamstvo dobre upravljivosti i efikasnog kočenja.

 

 

Komentari

Napišite Vašu rezenciju proizvoda

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Nema komentara. Budi prvi!

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte prije ostalih sve o ekskluzivnim ponudama, sniženjima i novostima u našoj ponudi.