Dobrodošli na nove stranice Keindl Sporta!

Testovi

DAS BICIKL

Datum objave: 30. 07. 2015.

Cube je kao Volkswagen: ponuda raširena između kamiona i Pheatona, od dostave do luksuza. Okosnica firme je sredina u vidu Golfa – ništa ne nedostaje, ničeg previše, dobar design i pouzdana tehnika. To je kod Cube ponude model Analog 29er, uz iste karakteristike.  

Dugotrajno i studiozno proučavanje tržišta u oba slučaja dovelo je do sličnog rezultata: traži se proizvod koji će na grafikonu potražnje odgovoriti sa najviše pozitivnih osobina, iako svaka od njih ne mora imati najviše vrijednosti.  Pouzdanost je pri tome osobina koja ima prednost, a na broju dva je udobnost.

Analog je model koji  tako spaja trendove i stalnost u vidu uvijek prisutne potrebe za udobnom rekreacijom. Trendovski suvremen je u izboru opreme, suspenzije sa 100mm hoda, lock-outom na volanu, hidrauličnim Shimano kočnicama i zadnjom generacijom Shimano pogonske grupe složene od umjerenih komponenti  potvrđene pouzdanosti. Kotači na Analogu 29 su već standard, plod trenda koji je odgovor na zahtjev o poboljšanju voznih osobina brdskih bicikala.

Cube je proizvođač koji cijeni potrebu za udobnom vožnjom, drugim riječima – oni ne podcijenjuju rekreativce i ne forsiraju geometrije predviđene za jako istrenirane vozače. Da bi prilagodili geometriju bicikla prosječno zahtjevnom (i prosječno tjelesno sposobnom) vozaču, skratili su okvir i tako vozača malo uspravili. Rezultat je opuštenija pozicija koja ne iziskuje nabildane leđne mišiće, a posebno je pogodna za vozače koji traže bicikl na kojem će udobnim i dugotrajnim vožnjama dovesti svoje tijelo u stanje dobre definicije.

Ljudsku potrebu za estetski dotjeranim predmetima u svojoj okolini  Analog vrlo pomno zadovoljava. Finalna kvaliteta obrade i izbor boja i detalja je izvaredan,  komponente su dotjerane i brendirane a ukupnim dojmom Analog nadilazi svoj cjenovni razred.

Tehnički gledano, Analog je bicikl koji će izdašno podnositi ozbiljne rekreativce koji vikendima odrađuju lokalne uspone i šumske staze, i oni će od tvorničke specifikacije odstupiti zamjenom pedala – pretpostavka je da će željeti neki od SPD modela. Vanjske gume, kotači ili bilo koja komponenta pogonske grupe odraditi će bez problema sve što se od njih bude tražilo u okvirima rekreacije, dakle, biciklizma u kojem se ne koristi štoperica. Iako se bicikl ne može hvaliti nekim izuzetnim komponentama, ujednačenost izbora i ipak visoki standardi daju mu solidan kredit da se tako ponaša.

Na početku smo spomenuli pouzdanost, a to je kategorija koja nema vanjski oblik: na primjer, pogonska osovina je Shimano Octalink 118mm koja je izuzetno torziono kruta i trajna zbog velikih ležajeva i dobre zabrtvljenosti, a pogon koji na nju dolazi je Shimano FC M 430 sa izmjenjivim lančanicima. Taj dio (osovina i pogon) ima iste uporabne osobine kao i skuplji komadi, uz znatno nižu cijenu zbog veće težine i nešto jeftinije finalne obrade. Dapače, težina je rezultat čeličnih lančanika, a pouzdanost i dugotrajnost upotrebe je veća s njima nego sa laganim aluminijskim lančanicima. To je primjer načina razmišljanja product managera koji je svjestan činjenice da bicikli u razredu kojem pripada Analog moraju najprije zadovoljiti pouzdanost i trajnost, a potom tražiti načine da budu lakši.

Smanjenje težine u odnosu na prošlu generaciju razvojni odjel Cubea je našao u lakšem okviru i novim cijevima koji uz bolje vozne osobine ima manju masu. Ipak, i novi okviri imaju definirane montažne pozicije za nogar, blatobrane i nosač tereta iako bi bez njih okvir bio lakši. Nema ustupaka na teret zahtjeva rekreativaca.

Pokretljivost i karakter lakog bicikla Analog duguje prije svega kotačima, koji imaju najveći utjecaj na tu osobinu. Kao najveća gibajuća masa oni određuju  ukupnu inerciju bicikla, a oni su odlično izbalansirani sa razumno smanjenim obodnim masama u vidu laganih zračnica i odličnih Schwalbe vanjskih guma.

Izbor boja je vrlo jednostavan: mat crna sa varijacijama crvenih, zelenih i plavih detalja, ili otvoreno plava sa crnim detaljima. Malo smo umorni od mat crnih bicikala pa glasamo za varijantu sjajne plave boje koja biciklu daje poletniji i lakši dojam, a lakša je za održavanje zbog glatkih površina.

Detaljne specifikacije možete vidjeti ovdje: Cube ANALOG 29"

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte prije ostalih sve o ekskluzivnim ponudama, sniženjima i novostima u našoj ponudi.