Vodič za odabir veličine dječjeg bicikla

odabir velicine djecjih bicikala

Prije svega, vožnja djeteta na biciklu mora biti sigurna!

Svakako se uvjerite da dijete posluša vaše savjete za sigurnu vožnju na dječjem biciklu te da nosi kacigu!

Ako je bicikl vašeg djeteta prevelik ili premalen, tada je vašem djetetu teže održavati kontrolu nad biciklom. Tako se povećava vjerojatnost nezgode i ozljeda. Na premalenom biciklu dijete će koljenima udarati u volan bicikla, a na prevelikom neće moći sigurno upravljati biciklom.

To predstavlja veliki problem kod zaustavljanja i može kao posljedicu imati pad i ozljedu.

Pouzdana provjera za utvrđivanje potrebne veličine okvira dječjeg bicikla

Posjednite dijete na sjedalo bicikla, u toj poziciji (vi ga naravno pridržavate, ako nema pomoćnih kotača) dijete bi trebalo dosezati tlo pod nogama vršcima obaju stopala.

Za početak biciklističke karijere vašeg djeteta preporučujemo druženje s guralicama. Korištenje guralice od najmlađe dobi razvija osjećaj za ravnotežu i motoriku, te potiče spretnost vašeg djeteta. Nakon balansiranja na guralici mala je vjerojatnost da će za prvi dječji bicikl biti potrebni pomoćni kotači. Guralice su k tome lake za održavanje (praktički bez mehaničkih dijelova) i lagane za nošenje (idealne kao oprema za izlete).

Preporučujemo vam da prije kupovine bicikla izmjerite visinu vašeg djeteta. Ako ovo nije moguće (recimo kupujete poklon iznenađenja), poslužite se tablicom koja svrstava dječje bicikle po dobnim skupinama. No, pokušajte barem otprilike saznati i visinu ili, ako je moguće, da dijete isproba bicikl.

Vodič za odabir veličine dječjeg bicikla

Godine Minimalna visina djeteta (centimetri) Preporučena veličina kotača (inči)
2 + 88 Guralica 12"
3 + 98 14"
4 + 104 16"
5 + 112 18"
6 +  120 20"
8 + 127 24"
10 + 140 26"